“We maken jongeren warm voor een job in de logistiek”

in
MOW Mag

Vlaanderen is een belangrijke logistieke draaischijf in West-Europa. De logistieke sector is voortdurend op zoek naar gemotiveerde werkkrachten. Maar jongeren kennen de sector nauwelijks. Daarom stuurde MOW een mobiel klaslokaal de baan op en trok ermee naar Vlaamse scholen. Zo konden leerlingen kennismaken met boeiende opleidingen en aantrekkelijke jobs in de logistiek.

Vlaanderen is een echt logistiek centrum in West-Europa, met dank aan onze centrale ligging. Er zit dus toekomst in de logistiek, maar de sector heeft nood aan goed opgeleide, flexibele en liefst meertalige arbeidskrachten. En daar wringt het schoentje, want jongeren hebben vaak een achterhaald beeld van de sector en denken aan saai, vuil en fysiek zwaar werk. Daar wil de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken iets aan doen. De minister: “Logistiek is een toekomstgerichte sector die oog heeft voor slimme en duurzame oplossingen. Jongeren vinden hier tal van boeiende opleidingen en uitdagende jobs met een hoge werkzekerheid. En ze belanden in een internationale omgeving met veel afwisseling. Logistiek is dus zeker een interessante studiekeuze.

Door heel Vlaanderen

Het Departement MOW heeft tal van initiatieven ontwikkeld rond logistieke opleidingen en jobs, zoals het lessenpakket The Flow (www.theflow.be). Het nieuwste project dat de voorbije maanden in de spotlights stond, was de Flanders Logistics Belevingstour: een mobiel klaslokaal dat door heel Vlaanderen trok en zoveel mogelijk middelbare scholen bezocht. Zo konden leerlingen uit de derde graad ASO, TSO en BSO op een eigentijdse manier de job- en opleidingsmogelijkheden in de logistiek leren kennen. Karel Liebaers van de afdeling Personeel en Organisatie van het Departement MOW: “Het project liep van oktober 2013 tot februari 2014 en alle scholen in Vlaanderen konden zich inschrijven voor de tour. Ons team bracht zelf al het lesmateriaal mee, zoals een groot beeldscherm, tablet-pc’s, grote posterborden en zeteltjes.”

Interactie en technische snufjes

Lesgever Olivier vertelde de jongeren waarom de logistieke sector zo belangrijk is en welke jobs ze allemaal kunnen doen. De leerlingen kregen een inspirerend verhaal te horen over logistieke ketens, massamaatwerk, multimodaal transport en retourlogistiek. Ook getuigden jonge werknemers in filmpjes over hun job in de logistiek. Om de jongeren extra te boeien werden in het mobiele klaslokaal de nieuwste technische snufjes gebruikt. Karel Liebaers: “Er stond een groot beeldscherm voor filmpjes en presentaties en er was volop interactie via tablet-pc’s. Tijdens de les kregen de leerlingen een quiz voorgeschoteld en op het einde namen de beste teams het tegen elkaar op in een logistiek computerspel. Daarin moesten ze containers zo snel mogelijk verdelen over vrachtwagens, treinen en schepen. Wie voor de schepen koos, kreeg de meeste punten, want die vervoerswijze vervuilt het minst.

4 maanden, 100 scholen, 6000 leerlingen

Tijdens een van de eerste lessen in het mobiele klaslokaal, op 15 oktober 2013, stond de minister zelf voor de klas in haar eigen middelbare school in Torhout. De minister toonde zich een bevlogen leerkracht. Bij de start van de campagne was het streefdoel om 6000 leerlingen te bereiken. Intussen was de Belevingstour in bijna honderd scholen te gast en heeft het beoogde aantal leerlingen de interactieve lessen bijgewoond. MOW zal de Belevingstour nu grondig evalueren, maar de eerste reacties waren alvast erg positief.

Dat getuigt ook Anne De Wolf, leerkracht Toegepaste Economie aan het atheneum van Denderleeuw (KAD-campus). “Onze leerlingen van de derde graad Handel zijn al vertrouwd met logistiek. Zij waren erg enthousiast over de Belevingstour. Het lesuur had zelfs nog wat langer mogen duren. De inhoud sloot niet echt aan bij onze leerplannen, maar onderstreepte vooral het belang van logistiek in de maatschappij. De inkleding was jong en trendy, met zitzakken en tablet-pc’s, en de leraar speelde vlot in op de reacties van de leerlingen. Via de quiz werd ook duidelijk dat de logistieke sector voor grote uitdagingen staat en heel wat te bieden heeft aan jonge werkzoekenden. De interesse van onze leerlingen was zeker gewekt!"

Logistiek Vlaanderen bedient 230 miljoen consumenten

Vlaanderen is ideaal gelegen als logistieke draaischijf van Europa. We liggen in het midden van West-Europa en beschikken over uitstekend uitgebouwde havens, luchthavens en spoor-, water- en autowegen. In een straal van 750 kilometer rond onze regio kunnen we 230 miljoen consumenten bedienen. Bovendien liggen we midden in de ‘blauwe banaan’ of de ‘megalopolis’: het sterk verstedelijkte gebied dat in een grote bocht van Milaan tot Londen loopt. De bedrijven en consumenten in die regio rekenen op Vlaanderen voor de efficiënte en duurzame verdeling van hun goederen. De voorbije decennia hebben bijna 800 bedrijven bij ons hun Europese distributiecentrum gevestigd.