“We maken logistiek groener en goedkoper”

Op een persconferentie bij Ecover in MAlle op 23 januari maakte minister Crevits een eerste tussenstand op.in
MOW Mag

1 jaar Flanders Logistics-consulenten

Zee- en luchthavens, een dicht wegen- en spoorwegennet en goed bevaarbare binnenwaterwegen: Vlaanderen beschikt over tal van logistieke troeven. Maar veel bedrijven grijpen terug naar klassieke transporten omdat ze niet weten hoe het beter kan. Dat willen de Flanders Logistics-consulenten veranderen: sinds juni 2013 geven zij bedrijven advies om hun logistieke stromen te optimaliseren. “Dat spaart tijd, geld én het is goed voor het milieu.”

Vooral in kleine en middelgrote bedrijven staan logistiek en toevoerbeheer nog onvoldoende op de radar. Transportplanning, magazijnbeheer of de keuze van verpakkingen: het gebeurt op automatische piloot. Zij kunnen sinds een jaar terecht bij de consulenten van Flanders Logistics voor gratis en concreet advies over hun logistieke activiteiten.

Tussen april 2013 en april 2014 formuleerden de FL-consulenten al praktische aanbevelingen voor meer dan honderd bedrijven, vertelt Thomas Christiaens van Haven- en Waterbeleid: “De boodschap slaat duidelijk aan. Bij meer dan zes op de tien bedrijven waren de adviezen drie maanden na het bezoek van de consulenten al gerealiseerd. De andere bedrijven willen het merendeel van de voorstellen in de toekomst nog implementeren.”

 7,34 miljoen euro besparen

Samen kunnen alle firma’s die de consulenten al bezochten 7,34 miljoen euro besparen.

Thomas Christiaens: “Dat is een gemiddelde besparing van 7,8 procent op de logistieke kosten. Hun totale CO2-uitstoot kan met 8,6 procent omlaag, dat is een daling met 3.280 ton CO2. De volgende weken hebben we nog achttien logistieke scans gepland en er staan nog dertien verkennende gesprekken op het programma. We willen dus zeker op hetzelfde elan voortgaan.” De logistieke sector zet mee haar schouders onder het project en stuurt de FL-consulenten aan.
 

Positief onthaald

Uit de enthousiaste reacties van bedrijven blijkt alvast dat het werk van de consulenten wordt geapprecieerd. “Sinds wij op hun aanraden in Mechelen een aparte hub hebben opgericht, besparen we op jaarbasis ongeveer 110.000 kilometer”, vertelt Yves Depuydt, gedelegeerd bestuurder van vleeswarenspecialist Fermette in Oostende. Ook bij voedingsbedrijf Poco Loco reageert men enthousiast: “Hun analyse heeft ons duidelijk gemaakt dat we substantiële kostenverminderingen en duurzaamheidswinsten kunnen realiseren”, zegt supply chain manager Rogier Verkarre. “Met de voorgestelde aanbevelingen van Pierre en Wytze (FL-consulenten, nvdr) kunnen we 5 tot 10 procent besparen op ons vervoer en onze CO2-uitstoot reduceren met bijna 800 ton. Zo’n advies is zeker een aanrader!” 

Meer info: www.flanderslogisticsconsulenten.be