280 miljoen euro EU-steun voor hefboomprojecten

in
MOW Mag

Het beleidsdomein van het Departement MOW krijgt 280 miljoen euro steun van de EU voor ‘hefboomprojecten’. Dat zijn belangrijke infrastructuurprojecten die Vlaanderen ten goede komen. Onder meer het Seine-Scheldeproject, het Albertkanaal en de Nieuwe Sluis in Terneuzen werden geselecteerd voor cofinanciering.

141,5 miljoen euro gaat naar studies en naar Vlaamse werkzaamheden aan de Seine-Scheldeverbinding. Die zal de Vlaamse havens via het water verbinden met Parijs en Le Havre. 74,2 miljoen euro is bedoeld voor het Albertkanaal, om bruggen te verhogen en het vak tussen Antwerpen en Wijnegem te verbreden. Zo kunnen grotere containerschepen passeren. De Nieuwe Sluis in Terneuzen, die grote schepen vlot tot in Gent kan laten varen, kan rekenen op 48,1 miljoen euro.

Daarnaast maakt Europa ook geld vrij voor projecten rond innovatie in de binnenvaart, telematica en slimme infrastructuur. Tot slot is er goed nieuws voor de IJzeren Rijn, de snelle spoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied: de studie over de spoorknelpunten in het Vlaams-Nederlands-Duitse grensgebied kan rekenen op een cofinanciering van 500.000 euro. In totaal maakt de EU 13,1 miljard euro vrij voor infrastructuurwerken in de lidstaten.