Aan het roer met Freddy van maritieme toegang

in
MOW Mag

IDKIT Freddy Aerts

Afdelingshoofd Maritieme Toegang sinds 2002

Opleiding: burgerlijk ingenieur

Begon zijn carrière bij het Ministerie van Landsverdediging
Werkte als projectingenieur bij de afdeling Zeeschelde van 1993 tot 2002
Voorzitter van de taskforce van het complex project ‘Extra Containercapaciteit Antwerpen’
Voorzitter voor het complex project ‘Nieuwe Sluis Zeebrugge’
Vertegenwoordigt Vlaanderen bij de bouw van de sluis in Terneuzen.

Motto: zeg wat je doet en doe wat je zegt.

Onlangs gaf Freddy Aerts een bewogen voordracht over de zachte vaardigheden van de projectmanager en brak hij een lans voor openheid en vertrouwen. Follow the leader?

Omringd door een team van 140 medewerkers leidt Freddy Aerts grote maritieme infrastructuurprojecten in goede banen. Een kwestie van belangen balanceren maar ook de perfecte functie voor iemand die 30 jaar ervaring in projectmanagement combineert met een passie voor mensen. “Ik focus op het belang van vertrouwen tussen alle stakeholders én op de impact van dat vertrouwen op het project. Hoewel projectmanagement vaak een technische insteek heeft, vormen betrokken mensen de spil. Leiderschap en sociale vaardigheden zijn belangrijker dan een geweldige methodologie en briljante tools.”

Vertrouwen spreek je niet af

“Zonder vertrouwen is de kans klein dat je een project tot een goed einde brengt. Maar vertrouwen is niet iets dat spontaan opborrelt. Het begint bij open communicatie, ook als iets mis gaat. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, daar draait het om.” Voegt Freddy de daad bij het woord? “Als leidinggevende probeer ik het goede voorbeeld te geven. Ik ben een no nonsense-type, recht door zee. Duidelijke keuzes maken, vind ik belangrijk. Als chef wil ik voor en niet boven mijn mensen staan. Laat een teamlid een steek vallen, dan vang ik de klappen op.”

Complexiteit troef

Ondertussen is het bij afdeling Maritieme Toegang alle hens aan dek voor de bouw van de Royerssluis en de Nieuwe Sluis Terneuzen. Wat er verder in de pipeline zit? Nog meer complexe projecten. “We zitten in de onderzoeksfase van twee belangrijke dossiers: ‘Extra Containercapaciteit Antwerpen’ en ‘Nieuwe Sluis Zeebrugge’. Projecten van strategisch belang voor de toekomst van de twee havens.”