Als een vis in MOW-water

in
MOW Mag

TWEE EXPATS OVER LEVEN EN WERKEN IN VLAANDEREN

Had je José Villagomez en Tomohiro Suzuki vijftien jaar geleden gezegd dat ze in Vlaanderen zouden wonen en werken, dan hadden ze je vol ongeloof aangekeken. José komt uit Peru en Tomohiro uit Japan, maar in Vlaanderen verloren ze hun hart. Met dank aan het Waterbouwkundig Laboratorium.

Je zou het niet meteen denken, maar bij het departement werken maar liefst 18 verschillende nationaliteiten. Uit alle hoeken van de wereld, van China tot Columbia, brengen mensen expertise binnen. Tegelijkertijd doen ze bij ons ook nieuwe kennis op. Maar valt dat eigenlijk mee, om als buitenlander in Vlaanderen te wonen en te werken? Hoe is het om als expat bij ons aan de slag te zijn? En went dat: een ‘smoske’ als lunch wanneer je noedelsoep gewoon bent? We vroegen het aan José Villagomez en Tomohiro Suzuki, twee collega’s uit twee verschillende werelddelen. Na hun studies lonkte het avontuur en trokken ze naar het buitenland. Enkele boeiende jaren en ervaringen later gingen ze aan de slag bij het Waterbouwkundig Laboratorium.

Wat was je eerste indruk van België?
Tomohiro: “Belgen zijn vriendelijk en behulpzaam. Ze zijn ook vrij introvert, net zoals de Japanners. Mee daardoor voelde ik me hier snel thuis. In tegenstelling tot Nederland waar ik ook een tijdje gewoond heb en mensen veel extraverter zijn. Opvallend, dat verschil met de Belgen.”
José: Mij viel het meteen op dat de samenleving hier goed georganiseerd is. Er is weinig ongelijkheid en iedereen heeft hier de mogelijkheid om te studeren en te werken. De Belgen die ik al ontmoet heb, zijn respectvol en vriendelijk.

Wat was de grootste uitdaging?
Tomohiro: “De emigratieprocedure was complex en tijdrovend. Zelfs verhuizen binnen Europa is moeilijk.”
José: “De eerste maanden zijn niet gemakkelijk. Je moet opnieuw een basis opbouwen en er komen 101 dingen tegelijk op je af. Misschien wel het moeilijkste van alles: Nederlands leren! Ik volg nu volop taallessen, want momenteel spreek ik nog Engels met mijn collega’s. Ik hoop snel beter in het Nederlands te kunnen communiceren.

Is er een verschil in werkcultuur?
Tomohiro: “In België wordt efficiënter gewerkt. In Japan werken we veel meer uren en hebben we een pak minder verlof. Ziekteverlof kennen we niet. Kan je niet komen werken, dan gaat dat van je vakantiedagen af. “
José: “De levenskwaliteit is hier ook hoger. Veel Peruvianen hebben meer dan één job om een beter inkomen te hebben. Zo blijft er weinig tijd over voor andere waardevolle dingen in het leven: familie, gezondheid, genieten van het leven ...”

Waar moest je het meest aan wennen?
Tomohiro: “Een broodje als lunch, daar hou ik niet zo van. In Japan eten we graag een warme maaltijd ‘s middags. Niet efficiënt, maar je krijgt er wel een goed gevoel van.”
José: “De vroege sluitingsuren van de winkels. In Zuid-Amerika eten we later en blijven de winkels tot 8 of 9 uur ‘s avonds open.”
Tomohiro: “En hier is alles dicht op zondag! In Japan is zondag dé shopdag.Wat me ook opgevallen is: achter het stuur van zijn auto laat de rustige en zachtaardige Vlaming een heel andere kant van zijn karakter zien.” (lacht)

Wat mis je van thuis?
Tomohiro: “Hot springs, dat zijn warmwaterbronnen, en Japans eten. Ik maak nu zelf sushi en ramen. Mijn Japanse vrienden staan versteld.”
José: “Peruvianen zijn ook trots op hun keuken. En terecht. Wat mis ik een heerlijke ‘ceviche’ met verse vis! En natuurlijk ook mijn familie. En de zon.”

Is emigreren een aanrader?
José: “Het is een ongelooflijke ervaring en een unieke kans. Op professioneel vlak leer ik heel veel bij. Dankzij mijn werkervaring in het buitenland kan ik ook zelf iets toevoegen aan het nautisch onderzoek hier in België.”
Tomohiro: “Je groeit ook als persoon. Je leert je open en flexibel op te stellen naar andere mensen en culturen. En je krijgt er veel voor in de plaats: een boeiend leven boordevol nieuwe ervaringen en een netwerk over de hele wereld. En dat we dat als gezin voor mekaar krijgen, daar ben ik fier op.”

Ga je nog andere horizonten opzoeken?
José: “Wij zijn van plan om hier lang te blijven. Over acht maanden verwachten we ons eerste kindje. Een dochtertje! We zijn gelukkig hier en vinden België een goed land om kinderen groot te brengen. Het onderwijs, de gezondheidszorg en de sportmogelijkheden zijn hier voortreffelijk. Dit jaar wil ik mijn doctoraat halen. Als ik slaag, organiseer ik een barbecue met verse vis en Peruviaanse gerechten. Kom maar af.” Tomohiro: “Wij willen hier ook voor langere tijd blijven. Mijn dochters zijn nu één en drie jaar en we willen dat ze hier hun opleiding krijgen. De ligging van België in het hart van Europa vinden we fantastisch. Van hieruit kan je heel gemakkelijk andere landen bezoeken.”

Waar droom je nog van?
José: “Ooit wil ik terugkeren naar mijn universiteit in Peru om er mijn kennis en ervaring te delen met jonge mensen. Er is daar een groot tekort aan professoren en specialisten.” Tomohiro: “Ik heb geen vast plan, tenzij steeds beter worden in mijn vak. Daarnaast kijk ik er nu al naar uit om over 20 jaar sake te drinken met mijn dochters.”

Tips voor expats?
Tomohiro: “Leer de cultuur, pas je aan, maar verloochen je roots niet.” José: “Breng warme kleren mee voor de winter en sla een voorraad vitamine D-pillen in om het tekort aan zonlicht te compenseren.” (lacht)

De expats van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Bij het departement werken de volgende nationaliteiten: China, Duitsland, Nederland, Rusland, Roemenië, Japan, Bolivia, Griekenland, Peru, Colombia, Brazilië, Italië, Spanje, Kroatië, Frankrijk, Vietnam en Zuid-Afrika. We houden voor dit overzicht rekening met alle mensen die in Waterbouwkundig Laboratorium aan de slag zijn, dus ook de mensen van het Eigen Vermogen, de stagiairs en de externen.

 

IDKIT
Tomohiro Suzuki

komt uit Japan
behaalde zijn doctoraat aan de Technische Universiteit Delft (2006-2011)
sinds 2011 in België
ging eerst aan de slag als onderzoeker aan Universiteit Gent
werkt sinds 2013 als projectingenieur bij het Waterbouwkundig Laboratorium

 

IDKIT
José Villagomez

komt uit Peru
werkte 6 jaar in Brazilië als scheepsarchitect en projectmanager zeewaardigheid
sinds 10 maanden in België
werkt sinds 2018 als onderzoeker bij het Waterbouwkunding Laboratorium
rondt dit jaar zijn doctoraatsstudie af