Aziatische delegaties krijgen warm welkom

in
MOW Mag

Eind vorig jaar werd de bilaterale samenwerking hernieuwd met Thailand (sinds 1992), Vietnam (sinds 1995) en Cambodja (sinds 2001).

De delegaties van de drie landen waren in Vlaanderen te gast van 13 tot 19 oktober. Tijdens dat bezoek bereidde een gemengde werkgroep de nieuwe letters of intent (LOI) voor, die plechtig werden ondertekend. Olivier Vandersnickt, beleidsmedewerker EU en Internationale Samenwerking bij MOW: “De LOI’s omschrijven de samenwerking tussen MOW en de drie Aziatische landen voor 2014-2016, vooral op het vlak van maritiem vervoer en binnenvaart. De meeste projecten zijn gericht op kennisuitwisseling via opleiding en training. Zo geven wij delegaties de kans om in het Antwerpse APEC-centrum een korte opleiding te volgen, bijvoorbeeld over baggertechnologie, logistiek en binnenvaart. Maar Vlaamse experts reizen ook naar Azië om daar mensen op te leiden en mee te werken aan tal van projecten. Zo werd met de steun van MOW en Europa een windmolen gebouwd in Cambodja.”

België ontdekken

Tijdens het werkbezoek konden de delegaties ook nader kennismaken met ons land. Olivier Vandersnickt: “We organiseerden voor onze gasten bezoeken aan De Scheepvaart in Hasselt, de stad Brussel en het Europees Parlement. In Antwerpen kregen ze de kans om het seminarie ‘Port and waterway infrastructure and logistics plans in Thailand, Vietnam and Cambodia’ bij te wonen.