Bekwaamheidsbewijzen voortaan via MOW

in
MOW Mag

Sinds maart 2016 heeft Vlaanderen de bevoegdheid om examens voor de binnenvaart te organiseren en bekwaamheidsbewijzen te verdelen. De afgelopen maanden reikte het departement MOW al bijna 500 bewijzen uit.

De afdeling Beleid en de Stafdienst van het departement MOW hebben samen een keten opgezet om de nieuwe dienstverlening te optimaliseren. De examens worden georganiseerd op de nieuwe campus Leerhaven in Antwerpen en op het opleidingsschip THEMIS II. De praktijkexamens voor matroos worden ingericht onder het waakzame oog van de examencommissie, voorgezeten door het departement. Deskundigen uit de sector testen de kandidaten op acht onderdelen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar vaardigheden, zoals scheepsknopen en aanmeren, maar ook naar de kennis van het politiereglement voor de internationale vaarwegen. Veiligheid is steeds het belangrijkste aspect.

Internationaal erkend

De Vlaamse overheid biedt een breed assortiment aan bekwaamheidsbewijzen voor de binnenvaart aan. Niet alleen vaarbewijzen en Rijnpatenten worden uitgereikt, maar ook ADN-attesten (gevaarlijke goederen), matroosverklaringen, attesten voor de toegang tot het beroep, vakbekwaamheid, radarpatenten … De bewijzen worden internationaal erkend, en ook kandidaten uit Nederland en Duitsland bieden zich regelmatig aan. Daarnaast zet het departement MOW sterk in op internationale vertegenwoordiging. Zo is de Vlaamse overheid prominent aanwezig in Straatsburg, waar wordt gewerkt aan een nieuwe Europese competentiestandaard voor bemanningsvoorschriften.

www.mobielvlaanderen.be/binnenvaart