Bergen verzetten

in
MOW Mag
 
Werken in de maritieme wereld stond voor Frank Mostaert niet in de sterren geschreven. Toch werd hij in 2000 afdelingshoofd van het Waterbouwkundig Laboratorium. Een sprong in het diepe. 
 
”Ik ben in deze job gerold en gegroeid. Als leidinggevende krijg je geen handleiding mee”, vertelt Frank Mostaert. “Toen ik hier begon, liet ik me leiden door ervaring en intuïtie. En dat doe ik nog altijd. Mijn uitgangspunt is: ik vertrouw mensen.”
 
Maar hoe krijg je medewerkers zover dat ze ‘the extra mile’ lopen? “Mensen uitdagen om uit hun comfortzone te komen en ze laten ontdekken wat ze in hun mars hebben, vind ik essentieel. Onbenut talent is de ergste vorm van verspilling. In de meeste mensen zit de drang om vooruit te gaan. Zeker in een onderzoeksinstelling waar stilstaan achteruitgaan is. Als wij niet mee evolueren, sterven we uit.”
 
 

200% ondernemer

“Maar je moet ook nog sàmen vooruit willen. Een ruime scope nemen, uitdagingen herkaderen, daar het lef voor hebben, gelukkig zie ik dat bij heel veel jonge mensen. Ze zoeken hun grenzen op, dat is mooi om te zien. Ook al ben ik 100% ambtenaar, ik voel me 200% ondernemer. 
Een puur hiërarchische aanpak, met al die slimme, kritische mensen hier, dat zou niet pakken.”
 

Pleisters leggen

“Als leider wil ik mezelf blijven en zeker geen vooraf geprogrammeerde rol spelen. Ik ben niet iemand die vooroploopt met vlag en wimpel, maar eerder iemand die de kudde vooruitduwt.” Of een leider ook lijden kan? “Oh ja! Soms moet je knopen doorhakken waarvan je weet dat de negatieve impact bijna even groot zal zijn als de positieve. Dat is lastig. Als mens ben ik dan geneigd om eerst pleisters te leggen, maar als leider weet ik dat dat alleen maar uitstel betekent.” 
 

Bergmens

Frank over vijf jaar? “Dan sta ik aan de vooravond van mijn pensioen. Daar kijk ik niet naar uit, want er liggen nog prachtige uitdagingen op de plank. Met de nieuwe installatie in Oostende hebben we de technologie in handen om te kunnen meedraaien met de wereldtop op vlak van nautisch onderzoek. Hoe kun je dan van je pensioen dromen?” 
 
Wat er na de pensioendatum lonkt? “Reizen! Ik ben een ‘bergmens’. Ik zoek de toppen op om ze te bedwingen. Het gaat me niet om de prestatie of de kick. De schoonheid en het relatieve van alles, is wat me naar de bergen drijft.” 
 

iDkit

Frank Mostaert Afdelingshoofd Waterbouwkundig Laboratorium sinds 2000
Opleiding: doctor in de geologie
Werkte 11 jaar op de afdeling Natuurlijke Rijkdommen & Energie
Stond mee aan de wieg van Databank Ondergrond Vlaanderen
Woont in Gent