Consulenten van Flanders Logistics staan kmo’s gratis bij

Op de foto met minister Hilde Crevitsin
MOW Mag

“We helpen de logistieke keten van kmo’s vlot trekken”

Brandstofkosten die de pan uit swingen, een dichtslibbend wegennet dat de tijdige levering van goederen in het gedrang brengt. Voor veel bedrijven is de logistieke keten een dure en moeilijk in te schatten uitgavenpost. Kmo’s bijstaan in het verbeteren van hun logistieke stromen: die gratis service leveren de consulenten van Flanders Logistics sinds dit voorjaar. “Een slimme logistiek kan een bedrijf een fikse besparing opleveren.”

Voedingsbedrijf Poco Loco uit Roeselare maakt snacks en chips voor warenhuisketens. Als ze een bestelling krijgen van een klant, spelen ze die vraag meteen door aan hun transportpartner, hoe klein het volume ook is. “Daardoor maken ze heel wat onnodige verplaatsingen”, zegt Flanders Logistics-consulent Wytze Rauwenhoff. “Door de bestellingen intern te bundelen voordat de transporteur de opdracht krijgt om te leveren, kan Poco Loco zijn kosten en CO2-uitstoot gevoelig drukken. Dat wees een quick scan van hun logistieke keten uit. Waar er vroeger zo’n drie vrachtwagens de baan op moesten, kan men de bestellingen voortaan in één transportbeweging leveren.”

Kostenefficiënt

Poco Loco is beslist geen alleenstaand geval. Heel wat middelgrote ondernemingen worstelen met hun logistieke stromen. Flanders Logistics-consulent Pierre Hazard: “Het transport van goederen en grondstoffen is een gewoonte die weinig bedrijfsleiders in vraag stellen. Ze beseffen te weinig dat ze belangrijke winsten kunnen boeken door hun logistiek slimmer aan te pakken of voor alternatieve vervoersmodi te kiezen.”

Om bedrijven de kans te geven hun logistieke keten kostenefficiënt en duurzaam te organiseren, heeft minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het Flanders Logistics-loket opgericht. Een team van vier consulenten helpt kmo’s hun wegkilometers beperken, goederenstromen bundelen en onnodige transporten vermijden. Het doel: Vlaamse ondernemingen laten excelleren in logistiek.

Slimme draaischijf

Het Flanders Logistics-loket past in ‘Vlaanderen, slimme draaischijf van Europa’, een van de doorbraken van Vlaanderen in Actie (ViA). Pierre Hazard: “Logistiek is een strategische sector voor Vlaanderen. Onze centrale ligging blijft een troef die we optimaal moeten benutten. Vlaanderen is ideaal gelegen om snel en efficiënt een groot deel van de Europese consumenten te bereiken. Willen we die positie behouden of zelfs verstevigen, dan moeten we dat vertalen naar de competitiviteit van onze bedrijven. Door hen te helpen hun logistiek vlot te trekken kunnen ondernemingen hun rendabiliteit sterk verhogen.”

Maar hoe pakken de Flanders Logistics-consulenten dat aan? Wytze Rauwenhoff: “Eerst kijken we kritisch naar de inkomende en uitgaande transportbewegingen. Is de huidige transportmodus de goedkoopste en efficiëntste manier om goederen te vervoeren? Kan het bedrijf de goederenstromen bundelen? Of kan hij ze samen met de producten van een onderneming op hetzelfde bedrijventerrein vervoeren? Hoe kan het bedrijf vermijden dat vrachtwagens leeg rondrijden? Op die vragen zoeken we samen met het bedrijf een antwoord. Lege kilometers vermijden kan bijvoorbeeld door de vrachtwagens die goederen komen leveren, te gebruiken om eigen producten mee te vervoeren. Daarvoor moet het bedrijf afspraken maken met zijn leveranciers.”

Loket

De consulenten van Flanders Logistics staan er niet alleen voor, maar krijgen ondersteuning van het Flanders Logistics-loket. Wouter Scheltiens en Katleen Verloo bemannen die dienst; ze helpen de consulenten bij het voorbereiden van bedrijfsbezoeken. Maar ook bedrijven kunnen rechtstreeks een beroep doen op het loket. De medewerkers helpen hen verder met alle logistieke vragen en opmerkingen. Het loket is via e-mail, de website en telefonisch bereikbaar.

 

Flanders Logistics-loket

Tel. 02/553 80 00 

flanderslogistics.consulenten@vlaanderen.be

www.flanderslogistics.be