Databank Ondergrond Vlaanderen bestaat 20 jaar

in
MOW Mag

Het team van de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) vierde in 2016 haar twintigjarige bestaan. In het kasteel van Groenendaal waren ook de vroegere collega’s welkom voor een hapje en een drankje.

De DOV is een uniek samenwerkingsverband tussen de Departementen MOW en LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Ze dragen elk vanuit hun eigen specialisatie (geotechniek, geologie en grondwater) bij aan een allesomvattende databank over de ondergrond: opbouw en aard van de grond, grondonderzoeken, grondwatergegevens, geologie … De databank ontstond in 1996 en groeide in twee decennia uit tot een veelzijdig en vlot toegankelijk instrument.

Makkelijker

“De DOV heeft het veel makkelijker gemaakt om ondergrondgegevens op te zoeken”, meent voormalige drijvende kracht Gauthier van Alboom. “Als je vroeger informatie nodig had, moest je uren in stoffige archieven doorbrengen. Via de website van DOV vind je alle nuttige grondinformatie gratis en snel terug. De nieuwe DOV-verkenner, die sinds begin 2016 online is, is erg toegankelijk: hij biedt nog meer mogelijkheden om gegevens over de ondergrond in Vlaanderen op te zoeken en geeft de resultaten helder weer. De DOV doorstaat de vergelijking met buitenlandse initiatieven en wordt internationaal als een benchmark erkend. Een mooi voorbeeld van samenwerking over de agentschappen heen!”

www.dov.vlaanderen.be