Departement is voorloper in 3D-technologie

in
MOW Mag

De toekomst heet 3D, en daarom houdt ook het Departement Mobiliteit en Openbare Werken zich volop bezig met de nieuwste technieken ter zake. De afdeling Algemene Technische Ondersteuning maakt bijvoorbeeld 3D-scans op basis van foto’s.

Tot de afdeling Algemene Technische Ondersteuning van het departement behoort ook de cel Fotogrammetrie - Topografie. Die is al jarenlang bezig met het meetbaar maken van foto’s (orthofoto’s), maar specialiseert zich sinds een jaar ook in de productie van meetbare 3D-beelden op basis van foto’s.

Een 3D-puntenwolk en 3D-pdf zorgen voor een realistische weergave van een object of landschap. Vlieg je met een drone rond een gebouw, dan kun je het gebouw in 3D weergeven, wat de ligging van de orthofoto’s sterk verduidelijkt. In de 3D-puntenwolk kunnen ook metingen gebeuren. De techniek werd onder meer toegepast in een proefproject voor de toekomstige Oosterweelverbinding. In het kader van dat project lieten experts wanden in de grond ingraven en weer uitgraven. Om nadien de verruwing van het oppervlak te kunnen meten, werd er een 3D-model van de wanden gemaakt voor de afdeling Expertise Beton en Staal.