Derde Vlaamse Havendag doorbreekt clichés

De havenmarathon van Hilde Crevitsin
MOW Mag

Een heerlijke najaarszon, veel volk, een enthousiaste sfeer en een uniek programma: dat alles maakte van de derde Vlaamse Havendag een echt havenfeest. De havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge lieten op zondag 22 september tienduizenden mensen proeven van werken, leven en beleven in en rond de haven. Vlaams minister Hilde Crevits maakte er een echte havenmarathon van en bezocht alle vier de havens.

Staat een zeehaven voor jou ook nog steeds voor een wereld vol stoere dokwerkers? Met het motto ‘Is dit jouw beeld van de haven? Verruim je kijk tijdens de Vlaamse Havendag’ doorbrak de derde Vlaamse Havendag de aloude clichés over de haven. Het doel: het brede publiek een inkijk geven in de veelzijdigheid van het havengebeuren: de vele bedrijven die er actief zijn, de honderdduizenden mensen die er werken, de havenbesturen en overheidsdiensten die onze havens draaiende houden. “De havens doen grote inspanningen om het leven in en rond de haven te verbeteren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. “De haven is voor veel mensen een onbekende wereld. Wie de havens bezoekt, krijgt een ruime, heel andere kijk op de ontelbare activiteiten die er plaatsvinden.”

Aandacht voor tewerkstelling

De Vlaamse havens zijn een belangrijke bron van tewerkstelling. Vandaag werken zo’n kwart miljoen mensen rechtstreeks of onrechtstreeks in de havens. De logistiek is een essentieel onderdeel van de havenactiviteiten. Prognoses wijzen uit dat de logistieke sector in Vlaanderen sterke groeikansen in zich heeft, met een groot potentieel aan nieuwe jobs.

Maar veel vacatures – vooral technische – raken vandaag niet ingevuld: chauffeurs, lassers, sleepbootkapiteins, verkeersleiders … Dat heeft onder meer te maken met het weinig flitsende imago van de havens. En net aan dat achterhaalde beeld wilde de derde Vlaamse Havendag iets doen, met een aanbod dat zowel jong als oud kon boeien.

Rijk gevuld programma

Met 75.000 bezoekers overtrof de derde editie van de Vlaamse Havendag alle verwachtingen. De haven van Gent lokte 31.000 bezoekers; de Antwerpse haven verwelkomde 20.000 geïnteresseerden. De haven van Zeebrugge klokte af op meer dan 18.000 bezoekers en in Oostende telde men 6000 kijklustigen.

De bezoekers kwamen af op het unieke aanbod aan activiteiten. “Je hebt niet elke dag de kans om op de werf van de grootste sluis ter wereld te staan”, vatte Jan Lathouwers uit Wolvertem, een van de 15.000 bezoekers aan de Deurganckdoksluis, het collectieve gevoel goed samen.

Het programma in de vier havens oogde dan ook indrukwekkend: in Antwerpen kon je naast de Deurganckdoksluis onder meer de tentoonstelling Nooit meer dicht over 150 jaar Schelde Vrij bezoeken en kreeg je de kans om aan boord te gaan van bagger-, sleep- of peilboten. In Oostende kon je een bezoek brengen aan de jobbeurs ‘Draai mee op zee’ en kon je op Noordzeecruise naar het windmolenpark op de Thorntonbank. In Zeebrugge was de gigantische autoterminal van ICO de publiekstrekker en zwaaide ook de Vlaamse Visveiling haar deuren wijd open. In Gent ten slotte werd de haven tot een groot festivalterrein omgetoverd. Op dertien locaties konden de bezoekers drie tot vier wervelende concerten meepikken, met onder meer singer-songwriter Roland Van Campenhout.

Sociale media

De enorme opkomst op de Vlaamse Havendag is zeker ook te danken aan de inzet van de sociale netwerken de weken voordien. De Facebook-fanpagina klom steil tot bijna 6000 actieve fans, en ook via Twitter en LinkedIn werden duizenden mensen bereikt. Dertien miljoen unieke gebruikers hebben de inhoud van de fanpagina bekeken; alle berichten op de Facebook-pagina werden de voorbije maand zo’n 40 miljoen keer weergegeven. De programmawebsite www.vlaamsehavendag.be was gebruiksvriendelijk gemaakt voor zowel desktop-, tablet- als smartphonegebruikers.

Crevits: “Bedankt MOW’ers!”

Het eclatante succes van de derde Vlaamse Havendag had vele vaders en moeders: honderden MOW’ers die vanuit hun inzet en expertise de Vlaamse Havendag ondersteunden, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Samen met de havenpartners waren zij de sterren van de derde Vlaamse Havendag.

Hilde Crevits: “Van de vele bezoekers hoorde ik lovende woorden. Op zo’n korte tijd zo’n gevarieerd programma in elkaar boksen, onze partners mobiliseren, de communicatie voeren en zoveel volk lokken, dat is echt een huzarenstukje waar het Departement MOW terecht trots op mag zijn. Ik wil alle medewerkers van MOW die, van dichtbij of van iets verder af, dit succes mogelijk hebben gemaakt, dan ook oprecht bedanken. Dit was een mooi staaltje van professionaliteit en vakmanschap, maar ook van een heel klantvriendelijk onthaal. Proficiat en bedankt allemaal.”