Deurganckdoksluis twee dagen vroeger onder water dan verwacht

in
MOW Mag

Slechts vijf dagen moest er uiteindelijk worden gepompt en geheveld om de Deurganckdoksluis onder water te zetten. Het waterpeil in de grootste sluis ter wereld bereikte twee dagen vroeger dan verwacht de hoogte van de achterliggende Waaslandhaven. Nu kan de sluis klaar worden gemaakt voor gebruik.

Deurganckdoksluis twee dagen vroeger onder water dan verwachtOp maandag 27 april begonnen pompen water over te hevelen van het Waaslandkanaal naar de Deurganckdoksluis. Het huzarenstukje werd in amper vijf dagen geklaard. De 500 meter lange en 68 meter brede sluis vormt een tweede verbinding tussen het Deurganckdok aan de Schelde en de Waaslandhaven. Daardoor moeten schepen minder lang wachten om de haven in en uit te varen en krijgen de bedrijven een betere dienstverlening. Bovendien zal de sluis waarschijnlijk ook nieuwe bedrijven naar Antwerpen lokken. Ze is dan ook erg belangrijk voor de Vlaamse welvaart en werkgelegenheid. Op 4 mei – perfect volgens planning dus – begon het baggerschip Leonardo da Vinci de natuurlijke afdamming tussen de sluis en de Waaslandhaven weg te baggeren: een werkje dat tot eind mei duurde. Intussen zijn ook de vier sluisdeuren en twee gemengde spoorwegbruggen per schip aangekomen. Na de installatie kan de sluis in gebruik worden genomen, wellicht in maart 2016.

Voeten in de sluis

Zaterdag 7 en zondag 8 maart kreeg het grote publiek de kans om voor de laatste keer door de droge Deurganckdoksluis te wandelen. Het initiatief werd zeer gesmaakt: ruim 40.000 mensen kwamen erop af. Ze kregen de kans om de titanenconstructie van dichtbij te bewonderen en konden peter of meter worden van een vierkante meter Deurganckdoksluis. Bij wijze van eigendomsbewijs en souvenir kregen ze een certificaat mee.