Drones geven topografische metingen een boost

Een drone, klaar om op te stijgen.in
MOW Mag

Ongetwijfeld heb je al van drones gehoord? Die onbemande luchtvaartuigen bestaan in alle vormen en kleuren: van piepkleine helikoptertjes tot meters-lange vliegtuigen. Ze zijn snel, worden vanop afstand bestuurd en kunnen camera’s en wetenschappelijke instrumenten dragen. Dat biedt perspectieven, vonden ze bij de afdeling Algemene Technische Ondersteuning (ATO). In december 2013 startten ze drie proefprojecten op met drones die luchtfoto’s maken voor topografische metingen.

In de proefprojecten worden twee drones getest: een multicopter en een vliegtuigje, vertelt Nathalie Gosseye van ATO.

“Beide zijn ongeveer een meter groot en erg licht. Het UX5-vliegtuigje weegt slechts 2,5 kilo, maar het haalt snelheden tot 80 kilometer per uur. De vliegroute wordt vooraf geprogrammeerd, maar het toestel wordt tijdens elke vlucht in de gaten gehouden. Indien nodig, kunnen we het ook vanop de grond besturen, bijvoorbeeld om een noodlanding te maken. Ook de multicopter wordt vanop de grond bestuurd.

 

Succesvolle combinatie

Het doel van de proefprojecten is vooral om de mogelijkheden van de nieuwe technologieën uit te testen, weet Nathalie Gosseye.

“De topografische metingen die we voor de proefprojecten doen, worden zowel op de klassieke manier als met drones uitgevoerd. Beide methodes worden getest op hun nauwkeurigheid, veiligheid en efficiëntie. Het gebruik van drones vraagt immers tijd en middelen. We vergelijken beide metingen op het vlak van voorbereiding, uitvoering en verwerking. Het is zeker niet de bedoeling om de klassieke meetmethoden volledig te vervangen door de nieuwe methoden, maar we zijn er wel van overtuigd dat drones een waardevolle aanvulling kunnen zijn. We zoeken een succesvolle combinatie.

Ervaren partners

Voor de uitvoering van de proefprojecten werkt ATO samen met organisaties die al veel kennis en ervaring over drones hebben opgebouwd.

Nathalie Gosseye: “Voor de opmeting van een kaaimuur in Antwerpen en de Vierendeelbrug in Meerhout werken we samen met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Zij bestuderen de mogelijkheden van drones bij het in kaart brengen van milieuvraagstukken en volgen de ontwikkelingen al enkele jaren op. We werken ook samen met een internationaal actief landmetersbedrijf dat drones inzet voor meet- en mappingtoepassingen.