Een job voor één dag bij Geotechniek

in
MOW Mag

Ga één dag aan de slag en schenk de opbrengst aan een derde-wereldproject: die opdracht kregen de vierdejaarsstudenten van het Atheneum Ooievaarsnest in Gentbrugge. Feriye Boone ging de uitdaging aan bij Geotechniek.

Het job-voor-één-dag-project kaderde in Work for Change, een actie van Zuiddag en ngo KIYO. Het ‘loon’ dat de leerlingen verdienden ging integraal naar jongeren uit een favela in Rio de Janeiro. “Tussen de jobs die Zuiddag aanbood, vond ik niet meteen mijn dada. Ik wilde graag een dagje praktisch werk doen”, vertelt leerlinge Feriye Boone. “Bij Geotechniek, waar mijn papa werkt, vond ik een leuke uitdaging. Op 20 oktober vertrokken we samen naar het technisch laboratorium in Zwijnaarde. De laboranten legden me uit welke proeven ze uitvoerden en lieten me ook zelf proeven doen.”

Spectaculair

In de voormiddag ging Feriye aan de slag met droge en natte ‘zevingen’: gezeefde grondstalen. Ze voerde testen uit om humus en kalk uit de grond te verwijderen. Feriye: “De chemische reactie door het toevoegen van waterstofchloride en waterstofperoxide was best spectaculair. Er ontstond rook en de toegevoegde vloeistof kleurde groen. Ik keek toe hoe de laboranten grondstalen zeefden en voerde zelf ook een zeving uit. Dat was precisiewerk: zo’n zeving is wel wat meer dan enkel grondkorreltjes verdelen.”

Voor herhaling vatbaar

Na de middagpauze hielp Feriye bij het inbouwen en de consolidatie van een grondstaal voor triaxiaalproeven (proeven om de schuifweerstandskarakteristieken van een grondstaal te bepalen). “Er kwamen heel wat koppelingen en kranen bij kijken. Dat was knap om te zien. De resultaten van de proeven werden automatisch opgehaald via de computer”, vertelt Feriye. “Toen de werkdag om was, moest mijn papa nog even wachten: ik wilde de zevingen die ik in de voormiddag had gedaan nog verwerken, zodat ik het resultaat kon bekijken. De dag was zeker voor herhaling vatbaar: ik zie het wel zitten om bij Geotechniek te komen werken!”

“Ik wilde iets technisch doen en praktische opdrachten uitvoeren," studente Feriye.