Een leven in het teken van maritiem onderzoek

in
MOW Mag

Op 28 februari vond in het Waterbouwkundig Laboratorium een academische zitting plaats ter gelegenheid van het emeritaat van prof. dr. ir. Marc Vantorre. Marc Vantorre groeide uit tot een vaste waarde bij het Waterbouwkundig Laboratorium en tot een wereldautoriteit in het nautisch onderzoek. Hij is ook één van de founding fathers van 'onze' sleeptanken in Berchem en Oostende.

 

 

Het stond in de sterren geschreven dat prof. Vantorre in de nautische wereld zou belanden. "Mijn vader was stuurman lange omvaart en werd later rivierloods in Antwerpen. Als kind al geraakte ik gefascineerd door het water, de zee en de haven." Na zijn studies burgerlijk ingenieur scheepsbouwkunde rolde Marc de onderzoekswereld in. "Het was in die tijd allesbehalve evident om een job te vinden met mijn diploma", aldus Marc Vantorre, die zich van dan af steeds meer ging verdiepen in het gedrag van schepen.

 

Niche

Marc groeide uit tot een vaste waarde bij het Waterbouwkundig Laboratorium, UGent en in de hele nautische wereld. Dit o.m. dankzij baanbrekend onderzoek naar het manoeuvreergedrag van schepen in ondiep en beperkt vaarwater, "een niche in de hydrodynamica want de meeste onderzoekers in die tijd focusten zich op het gedrag van schepen in open zee".

 

Aan de wieg van de sleeptank

Prof. Vantorre stond ook mee aan de wieg van het Kenniscentrum 'varen in ondiep en beperkt water', wat belangrijke input levert voor het toelatingsbeleid en de ontwikkeling van de waterwegen voor schepen naar de Vlaamse havens en de binnenvaart. De sleeptank van het Waterbouwkundig Laboratorium, gebouwd in 1992 en mee het paradepaardje van Marc, speelde een cruciale rol in zijn onderzoek. "Want zonder modelproeven, geen nieuwe inzichten."

 

Actueler dan ooit

De relevantie van het onderzoeksgebied heeft trouwens nog niets aan waarde ingeboet. Integendeel. "Schepen worden steeds groter, zonder dat de afmetingen van de vaarweg of de havendokken mee evolueren. Dit heeft een groot effect op de manoeuvreerbaarheid van het schip. Daarnaast wint het nautisch onderzoek aan belang omdat het kan bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de scheepvaart."

 

Knop omdraaien of...?

Waar kijkt prof. Vantorre naar uit nu het pensioen lonkt? "Meer tijd doorbrengen met mijn drie kleinkinderen. Maar ook de inhuldiging van de nieuwe sleeptank in Oostende, twee keer zo lang en drie keer zo breed als die in Berchem. Een fantastische aanwinst voor de internationale nautische wereld. Jawel, ik blijf het vakgebied op de voet volgen."