Gaan havens van Gent en Zeeland fuseren?

in
MOW Mag

De havens van Gent en Zeeland Seaports zetten zich in om samen te smelten tot één havenbedrijf. Dat werd aangekondigd op de Vlaams- Nederlandse Top van 7 november 2016. Eind april 2017 moet de knoop zijn doorgehakt.

Politieke topontmoetingen tussen Vlaanderen en Nederland vinden al sinds de jaren ’90 plaats. In 2011 besloten de toenmalige minister- president Kris Peeters en zijn collega Mark Rutte om elke twee jaar een topoverleg te organiseren. Op die ontmoetingen wordt de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland versterkt.

Unicum in Europa

Op het jongste topoverleg spraken de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen en minister Ben Weyts onder meer hun tevredenheid uit over de samenwerking in het project ‘Nieuwe Sluis Terneuzen’. De CEO’s van de havens van Gent en Zeeland Seaports (Terneuzen en Vlissingen) ondertekenden een intentieverklaring om één havenbedrijf te worden. Een fusie op zo’n grote schaal zou een unicum zijn in Europa. De ministers Weyts en Schultz en de ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte woonden de ondertekening bij. Nog tot en met maart 2017 worden alle mogelijkheden voor een fusie onderzocht. Eind april zou de knoop definitief worden doorgehakt.