Het departement is een snoepjeswinkel van verhalen

in
MOW Mag

Leen De Dycker (42) is het kersverse teamhoofd Communicatie binnen de stafdienst van MOW. Misschien ken je haar nog van het vroegere personeelsblad 13?

Anders: vijf keer Leen ter kennismaking.

Leen De Dycker

IDKIT

  • werd in februari 2018 teamhoofd Communicatie bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
  • woont in Opwijk
  • studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen en heeft een master in de culturele studies
  • sinds 18 jaar in dienst van de Vlaamse overheid in een communicatiefunctie (Departement Kanselarij en Bestuur)

1. Professionele voorgeschiedenis? Van achtergrond naar frontlinie

De Dycker: “Ik kom van het Departement Kanselarij en Bestuur en deed er lang de eind- en hoofdredactie van het personeelsblad 13. Ook de crisiscommunicatie, bijvoorbeeld naar aanleiding van de terreurdreiging, stond op mijn takenlijst. De afgelopen 18 jaar stond ik nooit in de frontlinie op het vlak van concrete communicatie naar de burger en externen. Dat zal bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken anders zijn. Hier zal ik ook andere facetten van communicatie kunnen aanpakken, zoals grote campagnes, webprojecten en perscontacten.”

2. Kijk op communicatie? Taak van iedereen

De Dycker: “Ik zie een communicatieafdeling niet als een uitvoerende dienst die pas aan het einde van de ketting in beeld komt. In mijn visie neem je communicatie meteen mee van bij de start van het beleid. Het komt erop aan de dialoog met je doelgroep zo vroeg mogelijk aan te zwengelen en niet enkel na een beslissing. Daarvoor moet elke beleidsmedewerker en expert dat communiceren wel wat in de vingers hebben. Zo kan in principe iedereen een ambassadeur zijn van zijn eigen product of dienst. Onze afdeling kan daarin ondersteunen en de katalysator zijn.”

3. Uitdaging? MOW-verhalen brengen

De Dycker: “Het departement is bijna een snoepjeswinkel van verhalen. Ik had me vooraf al goed geïnformeerd, maar toch ben ik nog verrast door de expertise hier in huis en door het brede gamma aan diensten en thema’s die het departement beheert. De luchthavens, de havens, de overkapping van de ring in Antwerpen, … hier zitten zoveel grondstoffen voor verhalen. Die wil ik graag meer naar buiten brengen om de burger te tonen wat er met zijn belastinggeld gebeurt. Communicatie gaat ook heel ver. Zie je op tv een BV achter het stuur? Dan weet je als kijker niet dat het Vlaams Huis voor Verkeersveiligheid de televisiemakers heeft gebrieft over hoe ze een autobestuurder verantwoord in beeld brengen.”

4. Stoom aflaten? Op de fiets met de ‘Stiletto’s’

De Dycker: “Om de week lopen er thuis 2 voetbalzonen en 3 plusdochters rond. Allemaal tussen 10 en 15 jaar. De helft van de tijd heb ik dus een heel druk gezin en wil ik er echt voor de kinderen zijn. Een jaar geleden kocht ik een koersfiets. Met een groepje vrouwen, de Stiletto’s, proberen we regelmatig kilometers te pakken. Nu het minder koud wordt, zal ik ook geregeld naar het Ferrarisgebouw fietsen. Ik ben geen diehard, maar hou wel van dat actieve.”

5.  Specialiteit? Contacten leggen en Thaise curry

De Dycker: “Mijn beste eigenschap? Ik denk dat ik wel vlot contacten leg en mijn netwerk goed gebruik. Een gerecht waarmee ik thuis kan scoren? Mijn Thaise curry valt wel in de smaak. Wie ik zou uitnodigen. om hem te proeven? Als het van mij afhangt mag Obama altijd aanschuiven (lacht). Hij is zo’n sterke communicator. Als toppoliticus leek hij zeer toegankelijk en hij heeft zijn boodschap altijd zeer authentiek uitgedragen. Die man is straffer dan mijn curry.”