Hoe hobbeliger het parcours, hoe beter

in
MOW Mag

Jurist Koenraad van Schoren organiseert mountainbikewedstrijden

Koenraad Vanschoren houdt zich bezig met zwaar vervoer en met fietsen. Het eerste beroepshalve als jurist op de afdeling Organisatie in het team Juridische Dienstverlening. Het tweede is naar eigen zeggen een uit de hand gelopen hobby.

Koenraad: “Mountainbiken doe ik al sinds mijn 16de. Zo’n 15 jaar geleden begon ik te helpen bij de organisatie van wedstrijden. Omdat er in ons land geen meerdaagse mountainbikewedstrijden waren, besliste ik om er zelf één te organiseren. En zo is in 2012 de Belgian Mountainbike Challenge ontstaan, een wedstrijd van vier dagen. We zijn begonnen als kleinschalig initiatief met zo’n 300 deelnemers. Het concept sloeg aan en de wedstrijd kreeg vrij snel internationale uitstraling. Sinds 2014 zijn we erkend door de UCI, de internationale wielerorganisatie. Nu ontvangen we jaarlijks zo’n 600 deelnemers uit de hele wereld. Zelfs wereldkampioenen als Mathieu van der Poel en Tiago Ferreira verschenen al aan de start. Dit is echt een droom die uitkomt.”

Een droom waar je hemel en aarde voor beweegt?
“Klopt. De Belgian Mountainbike Challenge in elkaar boksen, daar ben ik een volledig jaar mee bezig. De wedstrijd vindt plaats in mei en vanaf half juni ben ik alweer aan het plannen voor het jaar nadien. Afspraken maken met gemeenten, sponsors zoeken, promoties lanceren, de handen uit de mouwen steken tijdens het evenement zelf... aan afwisseling geen gebrek. Deze wedstrijd organiseren, is minstens zo zwaar als ze rijden. De deelnemers slapen in die vier dagen meer dan wij als organisator. En dat wil wat zeggen. We hebben immers de naam van ‘the hardest moutainbike tour in the Benelux’ te zijn. Daar ben ik fier op.”

Hoe combineer je dit met je werk?
“Ik heb altijd fulltime gewerkt, maar sinds 2018 ben ik parttime aan de slag. Mijn afdeling werd gereorganiseerd en een deel van mijn taken is overgegaan naar een andere afdeling. Dat was voor mij de ideale gelegenheid om de sprong te wagen. Ik speelde al langer met het idee om parttime te gaan werken, maar het feit dat ik daarmee mogelijk collega’s meer werk bezorg, hield mij altijd tegen. De combinatie van werken bij MOW en wedstrijden organiseren, bevalt me uitstekend. En eerlijk, ik ben nu zelfs nog gemotiveerder dan vroeger. De afwisseling maakt het boeiend en geeft me veel energie. En de tijd op het werk spendeer ik superefficiënt.”

Blij met je keuze?
“Zeker en vast. In het leven moet je je hart kunnen volgen. Voel je je goed bij wat je doet, dan straalt dat af op alles en iedereen. Ik doe mijn werk als jurist heel graag, maar de combinatie met mijn grote passie, maakt het àf.”