Ik beweeg dus ik ben

in
MOW Mag

Aan de statafel met de werkgroep ‘Sport en bewegen op het werk’

Bewegen is denken met je hoofd en je lichaam, maar ook rust vinden in een gejaagd leven. Niet toevallig schiet bij MOW de werkgroep ‘Sport en bewegen op het werk’ uit de startblokken. Een gesprek met een van de bezielers.

Steve Jobs deed het. Mark Zuckerberg kan niet zonder. En ook Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, is fan. Bewegen op het werk. Het is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. “En het sluit helemaal aan bij een departement dat als motto ‘expertise in beweging’ heeft”, vertelt Anouk Janssens, juriste op de afdeling Organisatie.

Anouk is een van de 14 MOW’ers die de werkgroep ‘Sport en bewegen op het werk’ leven inblazen. Het doel? Collega’s aan het sporten en bewegen krijgen. Waarom deze werkgroep? “Er waren al heel wat individuele en versnipperde initiatieven binnen ons departement. Maar vaak bleven die beperkt tot de directe collega’s en kregen ze geen weerklank in het hele departement. Met de werkgroep creëren we tijd en ruimte om daar meer ondersteuning aan te geven. Dat we de volle steun van de directie genieten, bewijst het belang dat het departement hieraan hecht.”

Vier thema’s

De leden van de werkgroep komen uit verschillende afdelingen. Hoe willen zij MOW aan het bewegen krijgen? “We werken met kleine teams rond vier thema’s. Elk groepje werkt initiatieven rond één thema uit: meer bewegen op het werk, sporten tijdens en buiten de werkuren, woon-werkverplaatsingen en communicatie & informatie.”

Een greep uit de plannen

Anouk “We stelden een jaarprogramma samen en onderzoeken nu wat we op korte en lange termijn kunnen realiseren. Meer beweging inbouwen tijdens en naast het werk is een kwestie van je bewust worden van de voordelen en nieuwe gewoontes inbouwen. Dat is soms makkelijker dan je denkt. De trap nemen in plaats van de lift en afwisselen tussen zittend en staand werken, zijn beslist aan te raden. En waarom niet staand vergaderen? Daarnaast willen we collega’s samen aan het sporten krijgen. Iedereen moet aan zijn trekken komen, beginnende én doorgewinterde sporters. Niet louter deelnemen aan, maar ook samen toewerken naar sportieve evenementen, is het plan. We gaan ook na op welke manier we bestaande sportinitiatieven kunnen ondersteunen. En wie met de fiets naar het werk komt of tijdens de werkuren de fiets gebruikt, willen we een duwtje in de rug geven. Een goede infrastructuur - denk aan herstel- en ontleenpunten, fietsenstallingen, douches en lockers, laadpunten voor elektrische fietsen, ... - is daarbij essentieel. Wie weet kan fietsleasing wel?”

De leden van de werkgroep staan alvast te trappelen om de daad bij het woord te voegen. “Wij zijn allemaal gepassioneerd door sport en die passie willen we overbrengen op collega’s. We weten intussen allemaal dat te veel zitten ongezond is. Sporten houdt je lichaam en geest sterk en scherp. Het geeft positieve energie en het is een fijne manier om collega’s te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen.”