Kieldrechtsluis feestelijk geopend door Koning Filip

in
MOW Mag

Op 10 juni 2016 werd de Kieldrechtsluis officieel ingehuldigd. Koning Filip en minister Ben Weyts waren daarbij aanwezig.

De Kieldrechtsluis ligt op het einde van het Deurganckdok en vormt een verbinding tussen de Schelde en het Waaslandkanaal. Via de sluis hebben schepen toegang tot alle andere dokken op de Linkerscheldeoever: het Doeldok, het Verrebroekdok, het Vrasenedok en het Noordelijk en Zuidelijk Insteekdok.

Grootste ter wereld

De Kieldrechtsluis – de vroegere Deurganckdoksluis – is 500 meter lang, 68 meter breed en 17,8 meter diep en mag zich de grootste sluis ter wereld noemen. De bouw nam een kleine vijf jaar in beslag en kostte in totaal 382 miljoen euro. Op 10 juni werd de sluis officieel ingehuldigd door Zijne Majesteit Koning Filip. Meteen mocht ook het eerste commerciële schip, de MS Grande Lagos, door de sluis varen. De koning feliciteerde de projectingenieurs die het huzarenstukje realiseerden en sprak onder anderen met minister Ben Weyts en enkele toplui van de internationale havenwereld. Inmiddels is de sluis volop in gebruik.