Kunst op drift

De foto's worden tewatergelatenin
MOW Mag

Op zondag 2 juni werd de Schelde even het decor van de grootste fotografische kunstinstallatie ooit. Het project ‘We drift’ van kunstenaar Wim Tellier stuurde duizend vlotten met kunstfoto’s onze grootste rivier op. Het Waterbouwkundig Laboratorium leende zijn expertise voor die artistieke parel.

Voor ‘We drift’ reisde Wim Tellier de afgelopen jaren de hele wereld rond. De foto’s die hij onderweg maakte, werden afgedrukt op canvas en op vlotten van vier bij vier meter bevestigd. Op elk vlot monteerde hij een foto van een persoon op een patchwork van een landschapsfoto.

Vlottermetingen

Om toelating te krijgen voor ‘We drift’ had de kunstenaar een haalbaarheidsstudie nodig. Daarvoor deed hij een beroep op de knowhow van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL). Via vlottermetingen bestudeerde het WL hoe het oppervlaktewater zou stromen en of de vlotten ‘harmonieus’ op de Schelde zouden drijven. De instrumenten: een fiets- en wandel-gps, freeware programmeertaal en een houten vlot. Het onderzoek wees uit dat men de vlotten met kunstportretten niet vrij kon laten wegdrijven. Om het beeld dat de kunstenaar voor ogen had te creëren, moest men de vlotten aan elkaar vastbinden en met bootjes begeleiden.

Spannend

Op zondag 2 juni was het dan zover: duizend vlotten werden klaargemaakt voor hun tewaterlating op de Schelde aan het Sint-Annastrand (Linkeroever). Hun beoogde parcours: een tocht die hen zo’n acht kilometer stroomopwaarts zou voeren. De operatie verliep helaas niet vlekkeloos: door de hevige wind en technische problemen moesten zo’n 400 foto’s aan wal blijven. Toch konden de kijklustigen een bont waterspektakel bewonderen.