Lang zullen ze leren

Lang zullen ze lerenin
MOW Mag

Ward Reekmans bouwt scholen in Laos

Wat begon met een reis door Zuidoost-Azië, leidde tot een vzw die zich inzet voor de jeugd in Laos. Oh ja, en tot een huwelijk. Want naast scholen bouwen en les geven, ontmoette collega Ward Reekmans tijdens een van zijn reizen Ket Vannatham, de Laotiaanse liefde van zijn leven.

 

In het dagelijkse leven controleert Ward als keuringsagent bij EBS staalconstructies in heel Vlaanderen. Laos is intussen zijn tweede thuisland, waar hij scholen bouwt en zich inzet voor de ontwikkeling van de jeugd. Hoe is het allemaal begonnen?
Ward: “In 2005 was ik van plan om door Thailand en Vietnam te reizen. Laos stond niet eens op mijn lijst van bestemmingen. Maar na mijn trip door het hectische Thailand kwam ik in Laos aan. Ik was er overweldigd door de rust,
stilte en sereniteit. Een verademing! In plaats van Vietnam aan te doen, heb ik Laos doorkruist.”

Hoe kwam je erbij om daar scholen te bouwen?

“Heel toevallig. Ik kwam in contact met een medewerker van een lokaal schooltje.
Ik ben zelf altijd in een jeugdbeweging actief geweest en jeugdwerking boeit me. We hebben samen het schooltje bezocht en voor ik het wist, beloofde ik dat er elektriciteit in die school ging komen. Ik schreef erover in mijn reisblog en nog voor ik terug in België was, mailden mensen me om te vragen hoe ze het project konden steunen. En zo ging de bal aan het rollen. We hebben de vzw ‘Laat Laos Leren’ opgericht en in 2007 ben ik terug naar het land gereisd. En in plaats van de 600 euro die nodig waren voor de elektriciteitswerken, vertrok ik met 4000 euro op de rekening.”

 

Je haalde ook de pers met jouw project?
“Inderdaad. Na een interview in de media besliste de stad Hasselt en de provincie Limburg om de vzw te steunen. In tien jaar tijd hebben we 25 klassen in Laos gebouwd, waar al 1300 kinderen school gelopen hebben. Onlangs hebben we zelfs onze eigen school opgericht waar vrijwilligers uit België en andere delen van de wereld aan de slag zijn.”

 

Waar droom je nog van?
“Dat elk kind onderwijs geniet en dat vzw’s zoals de onze op termijn niet meer nodig zullen zijn. Ik heb ook een tip voor alle collega’s bij MOW. Heb je zin om tijdens je vakantie de handen uit de mouwen te steken of Engelse
les te geven? Kijk dan zeker eens op www.laatlaosleren.be. Je zal een onvergetelijke ervaring opdoen.