Mee op buitenlandse missie

in
MOW Mag

Onder leiding van onze secretaris-generaal vertrok midden mei een MOW-delegatie op internationale zending naar Laos en Vietnam. Maar hoe verloopt zo’n zending precies? En hoe valt dat mee: een leven van koffers in- én weer uitpakken? Katrien Criel, beleidsmedewerker internationale samenwerking, hield een fotodagboek bij.

Katrien Criel “We hadden een druk schema af te werken. Tijdens de eerste tussenstop in Vientiane hernieuwden we het samenwerkingsprogramma met het Laotiaanse Ministerie van Openbare Werken en Transport. Ook een meeting met de viceminister en een bezoek aan het Navigation Training Centre stonden daar op het programma. Daarna had secretaris-generaal Filip Boelaert, samen met minister-president Geert Bourgeois, in Hanoi een ontmoeting met de Vietnamese viceminister van Transport.

Ten slotte vlogen we naar Ho Chi Minhstad voor een tweedaags seminarie rond de aanpak van overstromingen en het effect van de klimaatverandering op het watertransport in Vietnam. De Mekonglanden (Cambodia, Laos en Thailand) waren er aanwezig, net als een vijftal Vlaamse bedrijven. Tijdens een buitenlandse zending is het vooral de bedoeling om onze expertise uit te dragen en de Vlaamse bedrijven in die regio te promoten. Een zending moet dan ook tot in de puntjes geregeld zijn en vergt maanden voorbereidingswerk. Niets wordt aan het toeval overgelaten.”

 

12 mei - 00:30

De laatste voorbereidingen

Alles op de foto gaat mee in een tweede koffer: relatiegeschenken, brochures, folders, documenten en de uitgeschreven speeches. Alle geschenken zitten in speciaal ontworpen inpakpapier dat maar nét op tijd geleverd was … Zulke dingen zorgen voor extra stress.

13 mei - 14:00

Bezoek aan het Navigation Training Centre

Eenmaal geland op de lucht­haven van Laos, is er geen tijd om even uit te blazen in het hotel. We vertrekken meteen naar het Navigation Training Centre. Gelukkig is het onthaal er erg warm. Ons departement heeft dit centrum volledig gesubsidieerd.

14 mei - 11:00

De ondertekening van de nieuwe LOI

‘Le moment suprême’: de ­officiële ondertekening van de Letter of Intent met de Laotiaanse minister van Openbare Werken en Transport. Beide partijen blikken positief terug op de voorbije samenwerking en bespreken het programma voor de komende drie jaren.

15 mei - 9:30

Meeting met de minister-president

Vandaag is er een meeting met minister-president Geert Bourgeois en de Vietnamese viceminister van Transport. Samen met onze secretaris-generaal en verschillende bedrijven wordt de economische samenwerking tussen Vlaanderen en Vietnam besproken. Ook op de agenda: de jarenlange samenwerking tussen ons departement en het Vietnamese ministerie van Transport.

16 mei - 01:40

Een nachtje doordoen

Alle hens aan dek: ik krijg op het laatste moment te horen dat ik tijdens het seminarie de taak van ‘master of ceremony’ op mij moet nemen. Dat betekent onder andere dat ik de sprekers moet inleiden. Het hoofd koel houden is dan de boodschap. Zulke lastminutewijzigingen zijn op een zending eerder regel dan uitzondering. De late avonden en vroege ochtenden neem je er gewoon bij.

17 mei - 20:13

Dinner with a view

Na een zware dag praat ik ‘s avonds met de collega’s na over het succesvolle seminarie. Met Fernando van het Waterbouwkundig Laboratorium en Griet van het Departement Omgeving geniet ik ook nog even van het prachtige uitzicht.

18 mei - 19:30

Officieel diner

Een officieel diner behoort tot de dagelijkse formaliteiten. Zowel in Vientiane, Hanoi en Ho Chi Minhstad konden we genieten van al het lekkers dat deze landen te bieden hebben. Oosterse gerechten staan ‘bol’ van de smaak. Bovendien is het fijn dat je op zulke momenten iets informelere gesprekken kan houden met de andere delegatieleden.

19 mei - 07:00

Veilig thuis

Missie volbracht! Doodmoe maar voldaan zetten we op 19 mei terug vaste voet aan Brusselse grond. Tijd voor enkele welverdiende uren slaap.