Meer info over reistijden op Vlaamse snelwegen

in
MOW Mag

Steeds meer dynamische tekstborden langs de Vlaamse snelwegen tonen reistijdinformatie. Sinds het Verkeerscentrum nieuwe software voor de borden in gebruik nam, verdubbelde het aantal locaties waar info over reistijden wordt getoond.

Het Verkeerscentrum gebruikt de Variable Message Signs of VMS-borden om weggebruikers door de verkeersdrukte te loodsen. Via de borden kunnen verkeersoperatoren korte teksten verspreiden, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor fi les, ongevallen of werkzaamheden. Ze plaatsen er ook info over omleidingen en actuele reistijden. “Dankzij een vervanging van het oude softwaresysteem, dat nog van 2003 dateerde, kunnen we nu op dubbel zoveel plaatsen reistijdinfo tonen”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. “We zijn van vijftig naar meer dan honderd locaties gegaan. Nu krijgen weggebruikers op alle locaties met structurele files betrouwbare informatie over hun reistijd.” Meest gebruikte routes De reistijdinformatie op de VMS-borden is afgestemd op de meest voorkomende verkeersstromen. Zo wordt op de Antwerpse binnenring in Berchem nu ook de reistijd tot Mechelen getoond, en niet meer alleen tot de naburige knooppunten. Peter Bruyninckx: “Pendelaars die vanuit oostelijke richting naar Brussel rijden, krijgen in Haasrode (E40) en Herent (E314) de reistijden tot Heverlee en Sint-Stevens-Woluwe te zien. Rond Gent staan er reistijden op alle VMS-borden in de buurt van het knooppunt Zwijnaarde en in de richting van Brussel. In Limburg focussen we op het knooppunt van de E313 en de E314 in Lummen. De extra informatie moet reizigers meer duidelijkheid geven over de duur van hun rit.”

Drukke zaterdag in het Verkeerscentrum

Vijfentwintig collega-ambtenaren bezochten op 19 november samen met een partner het Verkeerscentrum in Antwerpen. Ze ontdekten er hoe het verkeer in Vlaanderen in goede banen wordt geleid en keken in de operatorzaal mee over de schouder van de verkeersoperatoren. Ook Caroline De Bosscher van de Vlaamse Milieumaatschappij was erbij. “Voor de VMM bereken ik de uitstoot van alle vormen van transport. Het was interessant om het grotere plaatje eens te zien”, zegt ze. “Het verbaasde me dat er midden op de dag nog files waren. Mijn dochter Saar was vooral onder de indruk van de operatorzaal: zoveel schermen!” De open dag was een initiatief van het Verkeerscentrum en ‘13’, het magazine van de Vlaamse overheid.