Minister Weyts op verkenning bij Departement MOW

in
MOW Mag

Op 19 februari bracht minister van Mobiliteit en Openbare werken Ben Weyts een bezoek aan twee Antwerpse afdelingen van het departement. In het Waterbouwkundig Laboratorium en het Verkeerscentrum keek hij zich de ogen uit.

Om halftien arriveerde de minister in het gezelschap van secretaris-generaal Filip Boelaert bij de afdeling Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Na een hartelijk welkom schetste de heer Boelaert in een korte toelichting de missie en de kerntaken van het departement: MOW wil zijn expertise delen op het vlak van beleid (strategische beleidsvoorbereiding, monitoring en evaluatie), ondersteuning (op gebied van management, maar ook juridisch en technisch) en maritieme aangelegenheden (investeringen, beleid en relatie met partners).

Simulator

Na de plechtige ontvangst leidde afdelingshoofd Frank Mostaert de minister rond in het Waterbouwkundig Laboratorium (WL). Hij legde de werking van de afdeling uit en dompelde de minister onder in de wondere wereld van meten in water (HIC-meetnet), fysische schaalmodellen (onder meer onderzoek van scheepsgedrag in beperkt en ondiep water met behulp van een sleeptank), numerieke computermodellering (haven van Zeebrugge) en een heuse vaarsimulator (invaarmanoeuvre Berendrechtsluis). Een kort filmpje maakte duidelijk dat de 75 jaar oude afdeling Geotechniek gezien mag worden. Ter afsluiting kreeg de minister een WL-studie rond de Zenne uit de oude doos overhandigd, samen met het laatste WL-rapport ter zake.

Operatorzaal

Na de rondleiding door het Waterbouwkundig Laboratorium ging het naar het Antwerpse Kievitplein, waar het Verkeerscentrum gevestigd is. Tijdens een korte lunch gaven de collega’s van het centrum meer uitleg over de taken van hun afdeling. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de bekende operatorzaal van het Verkeerscentrum, waar de minister de activiteiten even live mee kon volgen.

Minister Weyts op verkenning bij Departement MOW