Mobility of the future: hackathon 2018

in
MOW Mag

Burgers, start-ups, incubatoren, onderzoekers, ondernemers én de overheid staken van 22 tot 24 februari 2018 de koppen bij elkaar om creatieve oplossingen te bedenken rond 4 grote mobiliteitsuitdagingen. Het resultaat? Drie dagen inspiratie, samenwerking en innovatie rond de mobiliteit van de toekomst, met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken in een hoofdrol.

48 uur cocreatie in een notendop

Secretaris-generaal Filip Boelaert van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken trekt samen met de managers van de andere hoofdpartners op donderdagavond de hackathon op gang met inspirerende speeches. De 250 deelnemers uit binnen- en buitenland kiezen een ‘challenge’ en gaan de eerste avond en nacht in. Coaches van het departement en de andere partners ondersteunen de teams met informatie, feedback en advies. Op dag twee staan er workshops rond innovatie en technologie op het programma. Daarna werken de teams koortsachtig voort aan hun ideeën onder begeleiding van meer dan 20 coaches. Wat een enthousiasme! Op zaterdag werken de deelnemers hun pitch-presentaties af. Elk team krijgt 7 minuten om de jury te overtuigen van zijn oplossing. De beste teams mogen daarna hun voorstel presenteren aan de publieksjury waarin onze secretaris-generaal en managers van SAP, Telenet, Febiac en ‘Youth for Public Transport’ zetelen. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel ...

DE 4 UITDAGINGEN VAN DE HACKATHON:

Uitdaging 1: fietsstad/land

Thema aangebracht door department Mobiliteit en Openbare Werken

Winnaar: team ‘Connected Cycling’ met een sociale routeplanner-app voor fietsers en daaraan gekoppelde data-analyse voor overheden.

 

Uitdaging 2: veiligheid op de weg

Thema aangebracht door departement Mobiliteit en Openbare werken en Telenet

Winnaar: Team ‘Induction’ met een blockchain-toepasing voor realtime uitwisseling van

beelden en data met hulpdiensten, verzekeraars en overheden bij ongevallen met slachtoffers.

 

Uitdaging 3: verkeersoptimalisatie

Thema aangebracht door Febiac

Winnaar: Team ‘Autoflow’ met zelflerende algoritmes om verkeerslichten op wegennetwerken samen te optimaliseren voor een maximale doorstroming.

 

Uitdaging 4:openbaar vervoer en gedeelde mobiliteit

Thema aangebracht door SAP, Taxistop en De Lijn

Winnaar: Team ‘Behavioural Driving Account’ met een concept om rekeningrijden te combineren met in-vehicle informatie over rijstijl en -kosten, aangestuurd op basis van sensoren in auto’s.

 

Frisse blikken zorgen voor frisse oplossingen

Team ‘Induction’ was ook de globale winnaar van het event. We nodigen nu alle winnende teams uit om hun ideeën binnen ons departement voor te stellen. Inspiratie werkt!

www.mobilityofthefuture.be

Experience market

Op de ‘experience market’ konden bezoekers een kijkje nemen onder de motorkap van elektrische en waterstofwagens, plaatsnemen in een zonnewagen, testrijden met een hooverboard of flywheel, drones leren besturen, contacten leggen met autoconstructeurs en innovatiebedrijven ... Natuurlijk was er ook een infostand van ons departement.

 

Big thinking

Het ‘Mobility of the Future Event’ had meer te bieden dan enkel de hackathon. Zo volgden 800 studenten uit het hoger secundair onderwijs workshops rond technologie en innovatie. Daarin gingen ze aan de slag met o.m. elektrische batterijen en motoren, drones, virtual reality, augmented reality en Lego Mindstorms. Meer dan 250 professionals woonden een boeiende conferentie bij met presentaties van o.m. Alexander De Croo (Minister van digitale agenda), Mikael Colville Andersen (Copenhagenize Design Company) en Phillipe Jacquemyns (Volvo Trucks). Collega Geert Van Gaever van het Agentschap Wegen en Verkeer stelde het project Snelheid.Vlaanderen voor.

Dank aan alle collega’s om dit event mee mogelijk te maken!

 

Jij erbij?

Ondertussen zijn we gestart met de voorbereiding van de Mobility of the Future hackathon 2019. Hou beslist www.mobilityofthefuture.be in de gaten. In oktober 2018 vindt de ‘Chainport’ hackathon rond haven en logistiek plaats in de havens van Antwerpen en Los Angeles. Meer info op www.chainporthack.com Interesse om aan deze events mee te werken of deel te nemen? Geef een seintje via bart.vanherbruggen@mow.vlaanderen.be.