MOW deelt kennis over havenplanning in Rio de Janeiro

in
MOW Mag

PIANC (Permanent International Association of Navigation Congresses) is een forum waar experts kennis uitwisselen over watergebonden transportinfrastructuur. Op het jongste congres in Rio de Janeiro gaf Beleid-collega Sim Turf een presentatie over havenplanning en -management.

Sinds 2015 vertegenwoordigt Sim Turf de afdeling Beleid in een PIANC-werkgroep rond het gelijktijdig ontwikkelen van haveninfrastructuur en natuur. Op het PIANC-congres in Rio de Janeiro mocht Sim afgelopen najaar een paper presenteren over de Gentse Kanaalzone. Dat project won al heel wat internationale prijzen voor de manier waarop de Kanaalzone zich ontwikkelt binnen een stedelijk gebied.

Vlaanderen als voorbeeld

“Begin oktober reisde ik naar Rio om de werkwijze in de Gentse Kanaalzone uit de doeken te doen”, vertelt Sim Turf. “Na mijn presentatie kreeg ik erg enthousiaste reacties. Het is leuk om te ervaren dat Vlaanderen een voorbeeld kan zijn voor de rest van de wereld, en dat de manier waarop wij haveninfrastructuur ontwikkelen internationaal gewaardeerd wordt. Ik heb zelf ook veel van het congres opgestoken en boeiende contacten kunnen leggen. Tussendoor was er tijd voor wat sightseeing: zo bezocht ik het wereldberoemde Christusbeeld en de favela Rocinha. Het was een topervaring!”