Nieuwe 'Banaan' maakt Rupelstreek veiliger

in
MOW Mag

De langverwachte ‘Banaan’, de gebogen verbindingsweg tussen de A12 en het industrieterrein van Niel, is klaar. De nieuwe gewestweg moet het vrachtverkeer in de gemeenten Boom, Rumst en Niel verminderen en de Rupelstreek veiliger maken.

Na meer dan twee jaar werken werd de gloednieuwe ontsluitingsweg tussen Niel en de A12 afgelopen zomer geopend voor het verkeer. De nieuwe verbinding is 1,2 kilometer lang en maakt deel uit van de gewestweg N171, die van de E19 tot voorbij de A12 zal lopen. De weg heeft in beide richtingen één rijstrook, gescheiden door een groene middenberm, en je mag er maximaal 70 kilometer per uur rijden. De nieuwe verbinding werd extra verstevigd omdat er veel vrachtwagens zullen passeren. Voor de aansluiting van de nieuwe weg bouwde het Agentschap Wegen en Verkeer in 2008 al twee rotondebruggen over de A12. Tussen die rotondes werd een geluidsberm aangelegd om eventuele geluidshinder te beperken. Later volgt mogelijk nog een groenscherm. 

Aangenamer leven

De nieuwe gewestweg brengt het vrachtverkeer van en naar de industriezone Krekelenberg vlotter naar zijn bestemming. Ook het doorgaand verkeer hoeft niet meer door Boom, Rumst en Niel te passeren. De woonstraten krijgen daardoor minder sluipverkeer tussen de A12 en de E19 te verwerken, wat de leefbaarheid verbetert. Fietsers en voetgangers kunnen een nog veiliger pad kiezen door het Rupelpark, dat dit najaar wordt aangeplant. Vijf fietstunnels onder de nieuwe gewestweg zorgen ervoor dat alle fietsroutes blijven bestaan.