Nieuwe samenwerking met Azië en Latijns-Amerika

in
MOW Mag

Het Departement MOW ondertekende de afgelopen maanden nieuwe letters of intent met Colombia, Thailand, Cambodja en Vietnam. De samenwerking biedt onder meer kansen op het vlak van havenontwikkeling, binnenvaart en integratie van logistieke ketens.

Colombia als logistieke hub

De afgelopen jaren groeide de Colombiaanse economie – de derde grootste van Latijns-Amerika – met 3 procent. Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Colombia maakt de regio extra interessant als logistieke hub naar andere Zuid-Amerikaanse landen. De Colombiaanse overheid investeert meer dan ooit in infrastructuur en logistieke verbindingen, en de havens aan de Atlantische en de Pacifische kust verbinden het hinterland met wereldwijde maritieme handelsroutes. Colombia biedt veel opportuniteiten op het vlak van havenontwikkeling, binnenvaart, integratie van logistieke ketens, cold chain en agrologistiek.

Vlaanderen promoten

Op vraag van de privésector organiseerde FITA (Flanders International Technical Agency) op 24 november 2016 een netwerkevent in de Colombiaanse havenstad Cartagena. Daar werd de nieuwe letter of intent tussen Vlaanderen en Colombia ondertekend. Onder anderen de kersverse minister van Transport, Jorge Eduardo Rojas, tekende present. De aanwezige Vlaamse bedrijven hadden ruimschoots de gelegenheid om hun internationale referenties in de verf te zetten. Ambassadeur Jeroen Cooreman overhandigde de letter of intent aan de Colombiaanse minister van Transport Jorge Eduardo Roj.

Opportiniteiten in Thailand, Cambodja en Vietnam

Van 3 tot 10 december 2016 trok een delegatie van het Departement MOW naar Thailand, Cambodja en Vietnam. Onder leiding van secretaris-generaal Filip Boelaert werden nieuwe letters of intent getekend. “In Cambodja bezochten we de haven van Phnom Penh en spraken we met de staatssecretaris van Transport, die expertise vroeg rond het thema logistiek”, vertelt Katrien Criel van het Team EU/Internationaal. “De tweede bestemming was Thailand, waar we naar de haven van Laem Chabang trokken. Die haven werd destijds deels met Vlaamse expertise gebouwd, en de komende jaren staan er uitbreidingswerken gepland. Samen met de leden van het Thai Flood Forum, een onderdeel van de universiteit van Bangkok, bespraken we de plaatselijke overstromingsproblematiek.”

Expertise profileren

De laatste etappe van de rondreis leidde de delegatie naar Vietnam. Daar werd het zwaarste deel van het programma afgewerkt, met een seminarie rond ‘Navigation and Environmental Safety on Maritime and Inland Waterways’, een brainstorm rond het promoten van investeringen in waterwegen en de viering van 21 jaar samenwerking met het Vietnamese ministerie van Transport. Katrien Criel: “In elk land ondertekenden we een letter of intent. De verschillende events brachten heel wat mooie opportuniteiten mee.”

In Cambodja bracht de delegatie een bezoek aan de haven van Phnom Penh.