Nieuwe Sluis Terneuzen zet reuzenstap vooruit

in
MOW Mag

Nederland heeft de ruimtelijke procedure voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen volledig doorlopen. Nu het Tracébesluit is ondertekend, kan de aanbesteding van het ambitieuze project bijna starten.

 

Het Tracébesluit is vergelijkbaar met een Vlaams Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). Het is het sluitstuk van de ruimtelijke procedure die Nederland moest doorlopen om de Nieuwe Sluis Terneuzen mogelijk te maken. Tussen 15 maart en 25 april ligt het Tracébesluit in Nederland ter inzage. De volgende stap is de aanbesteding.

Groter en beter

De nieuwe, grotere sluis in Terneuzen wordt 427 meter lang en 55 meter breed. Die afmetingen moeten toelaten om ook grote schepen vlot te behandelen, zonder lange wachttijden. De haven van Gent en de bedrijven in de Kanaalzone Gent-Terneuzen worden daardoor beter bereikbaar. De Nieuwe Sluis Terneuzen wordt ook een belangrijke schakel in de Schelde-Seineverbinding van de toekomst. Het ambitieuze project is goed voor een totale investering van 1,14 miljard euro. Als alles goed gaat, zal de bouw in de tweede helft van 2017 starten.