"Onze kennis over smart logistics wekt wereldwijd interesse"

in
MOW Mag

Flanders Inspires International Visitors Programme

 

 

Van 9 tot 13 mei was het Departement Internationaal Vlaanderen (DIV) gastheer van het Flanders Inspires International Visitors Programme. Gasten uit alle hoeken van de wereld kwamen bij ons inspiratie opdoen rond slimme logistiek. Het Departement MOW gaf mee invulling aan het programma.

 

Het Flanders Inspires International Visitors Programme geeft buitenlandse gasten de kans om Vlaanderen beter te leren kennen. Elke bijeenkomst focust op een kerndomein waarbinnen Vlaanderen innovatief en baanbrekend is. Tijdens de week van 9 tot 13 mei kon het Departement MOW zijn expertise tonen. Gasten uit Brazilië, Zuid-Afrika, Vietnam, Polen, Tsjechië, Iran, Spanje en Mexico kwamen inspiratie opdoen rond het thema ‘smart logistics and transport solutions’.

Experts in motion

Na een warme ontvangst van de internationale delegatie door het DIV startte het programma met een bezoek aan het Departement MOW. Daar werden meerdere aspecten van logistiek in ons land toegelicht, zoals duurzaam goederenvervoer, intelligente transportsystemen (ITS), multimodaliteit en Flanders Port Area. Ook de rol van het Flanders International Technical Agency (FITA) en het clusterbeleid van het VLAIO kwamen aan bod. Daarnaast werden er verschillende thema-avonden georganiseerd, bijvoorbeeld over ‘stedelijke logistiek’. Tot slot konden gasten op een brainstormevent de logistieke problemen van hun land uit de doeken doen. De cases werden met MOW-experts besproken.

Bedrijfsbezoek

Tijdens de Flanders Inspires-week konden de gasten ook deelnemen aan boeiende bedrijfsbezoeken. Onder meer Colruyt, Katoennatie, de havens van Antwerpen en Zeebrugge en kenniscentra VIL en iMinds zetten hun deuren open. De MOW-collega’s van Waterwegen & Zeekanaal en De Scheepvaart namen de gasten mee op een boottocht, waarop ze hun werking, de Vlaamse binnenvaart en de ‘modal shift’ nader toelichtten.

Het doel van de stage – buitenlandse gasten inzicht verschaffen in de Vlaamse logistiek – werd door het gevarieerde programma ruimschoots bereikt. De gasten namen een hoop nuttige inzichten mee naar huis en er werden plannen gesmeed voor toekomstige samenwerkingen. Een internationaal succesverhaal!