Ray klikt de gordels vast

in
MOW Mag

Vlaanderen lanceert een nieuwe campagne over het dragen van de gordel. Met de slogan ‘Gordel om of er zwaait wat!’ riep Ray in februari iedereen op om zich vast te klikken in de wagen. In maart controleert de politie extra op gordeldracht.

 

Hoewel het dragen van de gordel wettelijk verplicht is, leggen heel wat bestuurders en passagiers die verplichting naast zich neer. Vooraan in de wagen klikt 8 procent zich niet vast, achteraan stijgt dat tot 25 procent. “Nochtans kan een gordel levens redden”, zegt Dirk Verhoeven van de afdeling Verkeersveiligheid. “Bij dodelijke ongevallen op snelwegen blijken 1 op de 2 bestuurders en 7 op de 10 passagiers achteraan geen gordel te dragen. Een betere naleving van de gordelplicht is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om het aantal verkeersdoden in Vlaanderen te doen dalen.”

Luister naar Ray

Het verkeer veiliger maken is een prioriteit voor de Vlaamse overheid. Daarom verscheen in februari het bekende typetje Ray opnieuw in beeld. De macho verkeersmascotte, die vorig jaar al opriep om trager te rijden, pakte deze keer uit met de slogan ‘Gordel om of er zwaait wat!’. Ook op de radio en op sociale media liet @luisternaarray van zich horen.

Controles

In maart neemt de politie de draad van de campagne mee op en wordt er extra gecontroleerd op het dragen van de gordel. Dirk Verhoeven: “Die controles zijn geen luxe. In 2014 stelde de politie in Vlaanderen nog 49.671 pv’s op voor het niet dragen van de gordel. In de eerste helft van 2015 waren dat er ook al meer dan 20.000. Wie betrapt wordt zonder gordel, krijgt een boete van 100 euro.” Dus: gordel om of er zwaait wat!