Regionale luchthavens ontplooien zich dankzij hervorming

Foto van de Oostendse luchthavenin
MOW Mag

Sinds oktober 2014 beheren de Vlaamse overheid en privépartner EGIS samen de luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge. Die nieuwe structuur werpt vruchten af.

Voor de hervorming was het Vlaamse gewest de enige uitbater van de regionale luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge. In de nieuwe beheersstructuur werkt de overheid samen met een privépartner. De overheid treedt op als 'luchthavenontwikkelingsmaatschappij' (LOM) en is verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur. De privépartner is de 'luchthavenexploitatiemaatschappij' (LEM) en baat de luchthaven uit. Ook voor de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem wordt een nieuwe structuur uitgetekend.

Met de hervorming bevestigt de overheid het belang van de regionale luchthavens en geeft ze de kans om zich te ontwikkelen als economische poorten voor Vlaanderen. De nieuwe structuur vertaalt zich nu al in extra lijnvluchten voor beide luchthavens. Reizigers kunnen sinds april vanuit Antwerpen naar Barcelona, Berlijn en Milaan vliegen. In Oostende-Brugge kwamen er vooral extra vluchten bij naar bestaande bestemmingen.