TEN-T: Europees transportnetwerk zoekt alternatieve financiering

in
MOW Mag

Van 20 tot 22 juni vonden in Rotterdam de TEN-T-days plaats. Meer dan 3.000 mensen woonden de conferentie bij. Vanuit het beleidsdomein MOW trok een kleine delegatie (afdelingen Beleid, Stafdienst, AWV, W&Z en DS) samen met enkele leidende ambtenaren naar Nederland.

De TEN-T-days zijn hoogdagen voor alle stakeholders die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het trans-Europese transportnetwerk (TEN-T). Elk jaar komen ze samen om ervaringen uit te wisselen en elkaars projecten te leren kennen. Naast de vele infosessies konden de deelnemers dit jaar ook voertuigen met een duurzame aandrijving uittesten (elektrisch, LNG, CNG of waterstof). Ook financiering was een belangrijk agendapunt: vermits de beschikbare middelen in de Connecting Europe Facility (CEF) niet zullen volstaan om alle bottlenecks en missing links aan te pakken, stijgt het belang van alternatieve financieringsmogelijkheden.

Netwerken

De jongste TEN-T-days werden georganiseerd door de Europese Commissie en Nederland, dat in de eerste helft van dit jaar de Raad van de Europese Unie voorzat. Onder anderen Vlaams minister Ben Weyts en federaal minister Fran├žois Bellot woonden enkele sessies bij. Secretaris-generaal Filip Boelaert begeleidde het bezoek. Het slotdiner vond plaats op het schip SS Rotterdam.