Tweede Luchtvaartdag lokt ruim 33.000 bezoekers

in
MOW Mag

Meer dan 100 activiteiten

Met meer dan 33.000 bezoekers was de tweede Luchtvaartdag een schot in de roos. Op zaterdag 22 april openden Brussels Airport en de Vlaamse luchthavens Antwerpen, Kortrijk-Wevelgem en Oostende-Brugge opnieuw de deuren voor het grote publiek. Ook de Vlaamse MotorVliegclubs (VVMV), de lucht- en ruimtevaartindustrie (FLAG) en de Belgische Luchtmacht waren present.

“Een dag boordevol actie, om niet te missen en nooit te vergeten!” Zo eindigde de radiospot voor de tweede Luchtvaartdag. Bij heel wat bezoekers stond het event al weken met stip genoteerd in hun agenda. Het thema van de dag was ‘Ontdek de luchtvaart in volle actie’.

Motor voor de economie

De vier luchthavens in Vlaanderen vormen een cruciale toegangspoort en leveren een fundamentele bijdrage aan de economie, de mobiliteit en het toerisme. Ze staan garant voor 41.000 directe en indirecte jobs en een toegevoegde waarde van 3,2 miljard euro per jaar. Bovendien zijn ze van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van spitstechnologie. Met de auto in een DHL-vrachtvliegtuig! (Brussels Airport)

Vier luchthavens in één dag

Vlaams minister Ben Weyts was te gast op de Luchtvaartdag en bezocht de vier luchthavens in een snel tempo. Een verslag van een ministeriële marathon!

 • 10u40 Luchthaven Oostende-Brugge
  De minister wordt begroet door robot Pepper. Na een bezoek aan de nieuwe vertrekhal bekijkt hij de Sea King-helikopter en woont een blusdemonstratie van de brandweer bij. Hij begroet de andere partners en wordt dan met een Cirrus SR22 naar Antwerpen gebracht.
 • 09u00 Luchthaven Kortrijk-Wevelgem
  Minister Weyts geeft letterlijk het startschot op de startbaan. Even later maakt hij kennis met het snelle traject van de zakenreiziger, van auto tot businessjet. Hij bezoekt een nieuwe vliegtuigloods, praat met de militairen van het Bronco-team en vliegt met een Robin DR 400 van de VVMV naar Oostende.
 • 13u00 Luchthaven Antwerpen
  De minister maakt kennis met piloten in opleiding en kruipt achter de stuurknuppel van een vluchtsimulator. Na een bezoek aan de Embraer-jet van TUI en de vernieuwde vertrekhal kijkt hij mee uit op de start- en landingsbanen vanop de controletoren van Belgocontrol.
 • 15u45 Brussels Airport
  De minister bezoekt het Magritte-vliegtuig van Brussels Airlines en ziet hoe een DHL-vrachtvliegtuig wordt geladen en gelost. Nadien volgt een demonstratie van de brandweer en van enkele winteroperaties. “Als passagier sta je er niet bij stil hoe hard alle vakmensen op een luchthaven werken”, vertelde de minister na afloop. “De Luchtvaartdag was een unieke kans om de luchtvaart beter te leren kennen.”

“De luchthavens geven onze economie vleugels”, zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts tijdens zijn bezoek. “Er gaat veel aandacht naar de lasten van de luchtvaart, maar de lusten worden schromelijk onderschat. De Luchtvaartdag is een fantastische gelegenheid om kennis te maken met de luchtvaart en alle professionals achter de schermen, van vogelbestrijders tot luchtverkeersleiders. Het zou me niet verbazen als er bij de 33.000 bezoekers veel toekomstige technici en piloten zitten. Die hebben we hard nodig.”

Voor elk wat wils

Alle luchthavens en deelnemende partners boden tijdens de Luchtvaartdag activiteiten aan.

 • In de luchthaven Antwerpen maakten demonstraties de bezoekers wegwijs in de dagelijkse activiteiten. Grote publiekstrekkers waren de zakenjets, pilotenscholen met vluchtsimulators, een knappe Embraer E-jet van TUI, het Stampe en Vertongen Museum en het pas vernieuwde luchthavengebouw.
 • Op Brussels Airport kon je kennismaken met het dagelijkse leven op een internationale luchthaven. De rondleidingen waren in een mum van tijd volgeboekt. Het startpunt voor alle activiteiten was de centrale hub: naast de bezoeken aan Brussels Airlines, TUI en Brussels Airport kon je daar terecht voor demonstraties van onder meer de luchthavenbrandweer, het ontijzelingsteam en de diensten van de Bird & Wildlife Control Unit. Ook het laden en lossen van een DHL-cargovliegtuig was indrukwekkend! Lange wachtrijen waren er voor de publiekstrekkers van de Belgische Luchtmacht: het C-130 vrachtvliegtuig en de supersnelle F16. De winnaars van een wedstrijd mochten de verkeerstoren van Belgocontrol in voor een exclusief bezoek.
 • Op de luchthaven Kortrijk-Wevelgem was de Belgische Luchtmacht aanwezig met de nieuwe NH-90 Cayman-helikopter. Daarnaast openden een vijftiental bedrijven hun deuren. De activiteiten gingen van luchttaxi, charters en medische vluchten over pilotenopleidingen tot vliegtuig- en helikopterassemblage. Ook enkele jets konden bezocht worden, naast rondleidingen met demonstraties van het brandweerwagenpark en de luchtvaartpolitie.
 • Op de luchthaven Oostende-Brugge speelden de brandweerlui, de veiligheidsmensen, de seingevers en de vogelbestrijders de hoofdrol. Je kon er Pepper ontmoeten, de kleine robotvriend die passagiers informeert in de vernieuwde vertrekhal. En natuurlijk kon hier de Sea King-helikopter van de Belgische Luchtmacht niet ontbreken: die was speciaal overgevlogen van de basis van Koksijde.
 • De kleinere vliegvelden van de Vereniging voor Vlaamse MotorVliegclubs (VVMV) kregen duizenden mensen over de vloer. Je kon er terecht voor informatie over sportief en recreatief motorvliegen. De vliegclubs leidden al heel wat professionele piloten op en zijn goede klanten van onderhoudsateliers. Bovendien verzorgde de VVMV twee vluchten van het bezoek van minister Weyts aan de vier luchthavens.

Campagne op sociale media

Om Vlaanderen warm te maken voor het event, zette de Luchtvaartdag zwaar in op sociale netwerken (Facebook, Twitter en inkedIn) en op onlineadvertenties op nieuwswebsites. De campagne werd aangevuld met 514 radiospots op radiozenders en op Spotify. Alain D’Hooghe van het Team Communicatie: “De onlinecampagne leidde tot een indrukwekkend bezoekersaantal: meer dan 33.000 geïnteresseerden vonden de weg naar de luchthavens. Enkele dagen voor het event was het maximale aantal inschrijvingen voor Brussels Airport (10.000) bereikt, en ook elders was het over de koppen lopen. Fans en volgers op sociale media pikten onzeberichten gretig op en deelden ze. Ook de website van de Luchtvaartdag werd druk bezocht: bijna 109.000 unieke bezoekers kwamen een kijkje nemen. Met 9.000 fans van onze Facebookpagina hebben we een trouwe Luchtvaartdag-community opgebouwd.” Een gloednieuwe vliegtuigloodsmet een glanzende businessjet (Luchthaven Kortrijk-Wevelgem) De Sea King-helikopter van de Belgische Luchtmacht(Luchthaven Oostende-Brugge)