Westerstaketsel Oostende weer open

in
MOW Mag

Een uitstap naar zee gepland deze zomer? Ga dan zeker ook naar Oostende. Daar is het Westerstaketsel sinds kort weer geopend voor het publiek. Een wandeling tot het diepste punt in zee kunnen we aanbevelen. Het uitzicht? Fenomenaal. Deze parel kreeg een nieuwe toekomst dankzij ons.

Ons, dat wil zeggen: de collega’s van Maritieme Toegang. Die zijn het een en ander gewend, maar een beschermd monument renoveren is toch een verhaal apart. Hadewych Verhaeghe, projectleider: “De renovatiewerken gingen in 2017
van start en verliepen in twee fasen. In de eerste fase is de kop van het staketsel aangepakt. In het zomerseizoen vorig jaar legden we, op vraag van het stadsbestuur, de werken tijdelijk stil. In oktober begon de tweede fase van de werken: de renovatie van het strekkend gedeelte.”

Eeuwenoud paalwerk
Hadewych: “Het staketsel is sinds 2006 een beschermd monument. De houten structuur dateert van 1888-‘89 en is met een lengte van ongeveer 650 meter een van de langste ter wereld uit die periode.” De renovatie werd met de grootste zorg aangepakt. “Aangetaste onderdelen van het eeuwenoude paalwerk werden vervangen: van vloerplanken over palen en stukschoren tot stutbalken en leuningen. Zo veel mogelijk materiaal is hergebruikt. We verstevigden kritieke knooppunten met hout- en metaalverbindingen en de paalkoppen beschermden we met een epoxylaag tegen houtrot.”

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Een minutieus werkje, want elke cm2 moest gecontroleerd worden. “Op het eerste gezicht zagen bepaalde onderdelen er goed uit. Tot we de planken losmaakten en de beschadiging zichtbaar werd.” En dat was lang niet de enige uitdaging. “Omdat het staketsel geen zware belasting aankon, hebben we lichtere werktuigen moeten inzetten en hebben we een deel van de werken uitgevoerd vanop een ponton naast het staketsel.” Af en toe staken het weer, de golven en de getijden stokken in de wielen. Ook de hardheid van het hout maakte het niet gemakkelijker. “Azobéis een zeer harde tropische houtsoort. Niet gemakkelijk om mee te werken en ook de beschikbaarheid is onzeker. Vooral omdat wij alleen werken met FSC-gecertificeerd materiaal.”

Wandelen over water
Wil je het prachtige bouwwerk in zijn oude glorie bewonderen? Hadewych beveelt een tripje Oostende warm aan. Tips heeft ze ook. “Wandel zeker tot op de kop. Een geliefd plekje voor vissers en het uitzicht is er prachtig. Combineer
een wandeling over de promenade met een bezoekje aan de Oosteroever. Een overzet brengt je van de Visserskaai ter hoogte van het Noordzeeaquarium naar het Maritiem Plein aan de overkant.”

Lange boeiende geschiedenis
Het Westerstaketsel met havenlicht op de kop werd gebouwd in 1888-‘89 en net als het inmiddels verdwenen Oosterstaketsel, markeerde het de toegang tot de haven. In tijden van oorlog had het staketsel een belangrijke rol in de verdediging van de haven en de stad. Vanaf eind 19e eeuw kreeg het de status van mondaine wandelpromenade. In die periode meerden aan de voet van het staketsel stoomboten aan op hun weg naar Londen. In de 20ste eeuw liep
het Westerstaketsel schade op tijdens de twee wereldoorlogen, de storm van 1953 en een resem aanvaringen, waarvan de laatste in juli 2007. De statige constructie overleefde, maar was aan renovatie toe. Die werd met de grootste zorg en volgens erfgoedkundige richtlijnen aangepakt.

Hadewych Verhaeghe: projectleider, werkt sinds 2007 bij DMOW

Kristof De Cleer: toezichter, werkt sinds 2009 bij DMOW

Favoriete eetadresjes in Oostende
Honger voor of na je bezoek aan het staketsel? Dit zijn de favoriete adresjes van Hadewych en haar collega’s.
• Moose-Ostend, Wellingtonstraat 86: conceptstore en zalige ontbijt- en lunchplek.
• Lizette Soup & Specials, Christinastraat 77: bijzondere medewerkers (met een beperking) werken in deze unieke soep- en lunchbar.
• Gastrobar Frenchette, Madridstraat 12: gastvrije wereldkeuken.
• Bistro Belle de Jour, Madridstraat 9: liefde voor kunst en koken smelten hier samen.
• Madam Kroket, Nieuwstraat 25: artisanale garnaalkroketten en andere lekkernijen uit de zee.
• Food & Coffeebar Albrecht, Christinastraat 81: ontbijt en waanzinnig lekkere taarten in een jazzy sfeer.
• Jolly Sailor, Hendrik Baelskaai 48 (Oosteroever): pure smaken uit de zee.