Zoiets bouwen, maak je maar één keer mee

in
MOW Mag

De bouw van het nieuwe Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende is bijna halfweg. Het Waterbouwkundig Laboratorium, KU Leuven en UGent zullen er de invloed bestuderen van golven, getijden en wind op schepen en constructies in zee. Stephanie Beyen is werftoezichter op de bouw en leidt ons rond in het indrukwekkend complex.

Stephanie “We bouwen het onderzoekscentrum op de terreinen van Plassendale 1, in de achterhaven van Oostende. Het is een 2-in-1-complex dat onderdak biedt aan een grote sleeptank en een golfbak. De nieuwe sleeptank is 174 m lang en 20 m breed en wordt gevuld met 1 meter water. Hierin gaan specialisten scheepsrompen en scheepsmanoeuvres testen op een realistische manier. De golfbak is een grote betonnen constructie van 30 op 30 meter, waarin golven, stromingen en wind opgewekt kunnen worden. Zo kunnen proeven op schaal gebeuren van bijvoorbeeld offshore windmolens.”

“Als werftoezichter volg ik de bouw op de voet op. Ik neem deel aan alle werfvergaderingen, houd de planning en materiaalleveringen in de gaten en heb zeer nauw contact met de aannemer.”

Bijna winddicht

“De werken zijn in februari vorig jaar gestart. Inmiddels zijn de kuipen van de sleeptank en golfbak klaar. Op dit moment gebeurt de installatie van de kolommen en gevelpanelen van beide onderzoeksruimtes en bouwen we het kantoorgedeelte waarin ook een scheepssimulator komt. Rond september ligt het dak erop. Daarna volgt nog de afwerking van de kantoren, de installatie van de rolbruggen, de sleepwagen, de meettoestellen en de apparatuur die de golven mechanisch opwekken.”

Goed samenwerken en communiceren is een must bij zo’n complex bouwproject?

Stephanie “Inderdaad! Voor dit project werk ik heel nauw samen met de collega’s van het Waterbouw­kundig Laboratorium. Mijn vaste contactpersoon daar is Stefan Geerts. Daarnaast is EBS (Expertise Beton en Staal) een cruciale bouwpartner. Zij hebben de sleeptank en de golfbak ontworpen, de bewapening bepaald en ons bijgestaan bij de uitvoering. Geotechniek heeft advies verstrekt en geholpen bij de fundering.”

Het oog wil ook wat

“Dit bouwproject is uniek. Alleen al door zijn omvang en vorm. Het is heel indrukwekkend als je in die enorme sleeptank staat die dubbel zo groot is als het huidige testbassin in Antwerpen! Zoiets bouwen, dat maak je maar één keer mee. De architecten hebben ook veel oog voor het esthetische aspect. Dat hier straks grensverleggend onderzoek gebeurt en dat ik dat mee mogelijk heb gemaakt, is te gek gewoon!”

 


 

Stephanie Beyen

De eerste spadesteek voor het nieuwe Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende werd eind februari 2017 gegeven. Het project is goed voor een investering van 28 miljoen euro. Hier zal vanaf 2020 baanbrekend maritiem onderzoek gebeuren, waar niet alleen wetenschappers uit heel Europa, maar ook windmolenbouwers, offshore engineers en ontwikkelaars van golf- en getijdenenergie naar uitkijken.

IDkit
Industrieel ingenieur bouwkunde
Aan de slag bij Maritieme Toegang sinds 2009
Heeft gewerkt als werftoezichter bij de bouw van de havendammen in Oostende
Vandaag actief als werftoezichter bij de bouw van het Maritiem Onderzoekscentrum op Plassendale 1 in de Oostendse achterhaven.