Meer reistijdinformatie via dynamische borden

VMS-bord met reistijden in Zwijndrecht (E17)in
Nieuws

De weggebruikers op de Vlaamse snelwegen krijgen voortaan op 100 plaatsen actuele reistijdinformatie aangeboden via de dynamische tekstborden. Dat zijn er dubbel zoveel als voorheen. Het Vlaams Verkeerscentrum wil de weggebruikers zo helpen om de duur van hun rit beter in te schatten in zones met structurele files.

Om de weggebruikers op de snelwegen goed door de verkeersdrukte te kunnen geleiden, maakt het Verkeerscentrum gebruik van ruim 130 zogenaamde VMS-borden op de snelwegen (Variable Message Signs). Vanuit de operatorzaal worden daarop tekstboodschappen geafficheerd, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor files, ongevallen en wegwerkzaamheden of om omleidingen te promoten bij zware hinder. Op een aantal van die borden wordt ook reistijdinformatie getoond.

Het softwaresysteem achter de VMS-borden (uit 2003) is in oktober vervangen. Dat was voor het Verkeerscentrum ook de aanleiding om zijn service van reistijdinformatie uit te breiden. Terwijl er vroeger maar op een 50-tal locaties reistijdinformatie te zien was, is dat nu het geval op ruim 100 plaatsen met structurele files.

De reistijdinformatie op elk VMS-bord is afgestemd op de meest courante verkeersstromen op werkdagen. Zo toont het VMS-bord op de Antwerpse binnenring (R1) in Berchem nu ook de reistijd tot Mechelen (E19), en dus niet alleen meer tot naburige knooppunten op de ring. Pendelaars vanuit het Oosten naar Brussel krijgen in Haasrode (E40) en Herent (E314) de reistijden mee tot Heverlee en tot St-Stevens-Woluwe.

Op de snelwegen in de regio Gent werden tot nu toe geen reistijden meegedeeld. Die zijn er voortaan wel op alle VMS-borden in de buurt van het knooppunt Zwijnaarde en bij alle complexen van de E40 van Gent naar Brussel (afhankelijk van het complex een reistijd tot Aalst of tot Groot-Bijgaarden). In Limburg worden er voortaan reistijden getoond op de VMS-borden van de E313 en de E314 bij Lummen (reistijd tot Houthalen-Helchteren).

 


Nieuwsbericht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Contact:

Peter Bruyninckx, Verkeerscentrum
0473 87 05 40
peter.bruyninckx@mow.vlaanderen.be