Snellaadstation naast luchthaven Oostende-Brugge

Fastned eerste snellaadstationin
Nieuws

Snellaadbedrijf Fastned heeft op 27 oktober 2020 een eerste snellaadstation in België geopend naast de internationale luchthaven van Oostende-Brugge. Op het station kunnen elektrische rijders in een kwartier tot wel 300 km bereik snelladen met stroom van zon en wind. Dit project werd mee mogelijk gemaakt dankzij steun van het Europese BENEFIC-project, dat getrokken wordt door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Ook 13 snellaadstations langs Vlaamse autosnelwegen

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “We willen elektrische voertuigen meer vrijheid geven om elektrisch te rijden en grotere afstanden af te leggen en daarom is er nood aan een gebieddekkend netwerk van laadinfrastructuur en aan snellaadpunten zoals deze hier op de Luchthaven van Oostende. Het kan een stimulans zijn voor particulieren en bedrijven om te kiezen voor zero-emissie voertuigen. In de toekomst zullen er nog snellaadstations van Fastned verschijnen in het straatbeeld. Begin dit jaar heb ik via het Agentschap Wegen en Verkeer namelijk de vergunning verleend aan Fastned voor de bouw van 13 snellaadstations langs Vlaamse autosnelwegen. Zo maken we via gerichte acties verder werk van de vergroening van het wagenpark.”

Meerwaarde voor reizigers en omgeving

Marcel Buelens, CEO luchthaven Oostende-Brugge: “Elke nieuwe, groene en innovatieve maatregel of actie binnen het kader van duurzaamheid die wij nemen, houdt meteen ook rekening met de lokale economische groei. Hiermee wil de luchthaven niet alleen een meerwaarde creëren voor de reizigers, met een vlotte en snelle service, maar ook voor haar omgeving.”

BENEFIC

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma ‘Connecting Europe Facility’, gefinancierd door de Europese Commissie. BENEFIC (‘BrussEls NEtherlands Flanders Implementation of Clean power for transport’) kwam tot stand op initiatief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Met BENEFIC willen de partners (naast het Vlaams Gewest ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Nederland) de realisatie van infrastructuur voor milieuvriendelijke voertuigen en vaartuigen versnellen. Dit betreft zowel elektrische oplaadpalen voor normaal en (super)snel laden, LNG- en CNG-tankpunten, waterstoftankinfrastructuur en walstroominstallaties voor de binnenvaart.

Over luchthaven Oostende-Brugge

De luchthaven Oostende-Brugge is voornamelijk een passagiersluchthaven. Daarnaast is ze volledig uitgerust als cargo-luchthaven. Zo is ze o.a. erkend als EU-grens-inspectiepost voor het vervoer van levende dieren, dierlijke producten en bederfbare goederen. De luchthaven vervult ook een belangrijke rol inzake de opleiding van piloten en luchtvaarttechnici.