10de Pendelfondsoproep voor duurzamer woon-werkverkeer

in
Persbericht

Het Pendelfonds ondersteunt bedrijven, organisaties en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Voor het eerst richt het Pendelfonds zich specifiek op ondernemingen en instellingen die in filegevoelige gebieden liggen. Bedrijven en overheden die in aanmerking komen, hebben tot 13 februari de tijd om zich aan te melden. De subsidie voor een project bedraagt maximaal 200.000 euro.

“Werknemers die in en rond onze centrumsteden werken, staan vaak in de file. Om tegemoet te komen aan hun fileleed, roepen we bedrijven, die in filegevoelige gebieden liggen, op om sterk in te zetten op initiatieven die duurzame woon-werkverplaatsingen bevorderen”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

 

Focus op filegevoeligheid

De Pendelfondsoproep richt zich deze keer op de congestiegevoelige zones. Deze gebieden werden door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken afgebakend op basis van de reistijdverhouding tijdens de spits- en daluren tussen de verkeerszones uit het verkeersmodel. Gemeenten die in een verkeerszone liggen waar deze reistijdverhouding groter is dan 1,15  - uitgaande van een gemiddelde woon-werkafstand van 15 km en rekening gehouden met verschillen qua bevolkingsdichtheden in de verkeerszones  - worden beschouwd als congestiegevoelig.

Bedrijven en organisaties in de aangeduide filegevoelige gebieden kunnen dus een project indienden dat het woon-werkverkeer verduurzaamt. Hiervoor moeten zij voor 13 februari 2017 een dossiernummer aanvragen op www.pendelfonds.be. Daarna hebben ze tot 1 mei 2017 tijd om de subsidievraag en –dossier te vervolledigen.

 

Kaart: gemeenten(*) met een reistijdverhouding > 1,15

 

Over het Pendelfonds

Het Pendelfonds werd in 2006 door de Vlaamse Regering in het leven geroepen om het duurzaam woon-werkverkeer te bevorderen. Projecten die het aantal autoverplaatsingen voor het woon-werkverkeer verminderen, komen in aanmerking voor subsidiëring door het fonds. Voorbeelden hiervan zijn: nieuwe infrastructuur die functionele fietsverplaatsingen of carpooling faciliteren, de aankoop of leasing van bedrijfsfietsen, het gebruik van auto- of fietsdeelsystemen, …

Bedrijven en organisaties kunnen hiervoor een subsidie aanvragen. Het bedrag van de subsidie is afhankelijk van de duur van het project (maximaal 4 jaar) en bedraagt maximaal de helft van de kosten die aan de projectuitvoering verbonden zijn met een maximum van 200.000 euro.

In het kader van het Pendelfonds kunnen ondernemingen een beroep doen op de ondersteuning van het  Provinciaal Mobiliteitspunt.

Meer informatie over het Pendelfonds en het indienen van initiatieven voor duurzaam woon-werkverkeer vind je op www.pendelfonds.be.

 

Perscontact:

Koen Peeters, woordvoerder MOW, T 0490 66 82 56 , koen.peeters@mow.vlaanderen.be

 

---------------------------------------------------------------------------

(*) Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Bonheiden, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Dessel, Edegem, Geel, Grobbendonk, Hemiksem, Herentals, Hove, Kontich, Lier, Mechelen, Mol, Mortsel, Nijlen, Oud-Turnhout, Putte, Puurs, Rumst, Schelle, Schoten, Sint-Amands, Vorselaar, Westerlo, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht

Hasselt, Genk, Leopoldsburg, , Sint-Truiden, Bilzen, Lanaken

Aalst, Denderleeuw, Haaltert, Lede, Ninove, Erpe-Mere, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, De Pinte, Destelbergen, Evergem, Gent, Lovendegem, Merelbeke, Sint-Martens-Latem, Sint-Niklaas, Temse

Aarschot, Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Rotselaar, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezenbeek-Oppem, Zaventem, Zemst

Brugge, Damme, Kortrijk, Lendelede, Lichtervelde, Oostende