8 op 10 kinderen in Vlaanderen vinden het verkeer gevaarlijk

in
Persbericht

Verkeersveiligheidsenquête van VTM KZoom

De helft van de kinderen zijn bang in het verkeer en acht op de tien voelen zich niet veilig. Dat blijkt uit een enquête van het VTM KZoom-programma Zeppe en Zikki, in samenwerking met de Universiteit Hasselt. De enquête werd afgenomen bij ongeveer 24.000 ouders en kinderen.

Vorig najaar lanceerde VTMKZOOM ‘Het Megagrote Zeppe & Zikki Verkeersonderzoek’. En met succes: maar liefst 23.500 kinderen én ouders vulden de enquête in. Naar aanleiding van het onderzoek brachten Zeppe & Zikki samen met Jacques Vermeire de song ‘Hougabouga’ uit. Ook die viel duidelijk in de smaak: de bijhorende videoclip werd ondertussen meer dan 200.000 keer bekeken. Uit het onderzoek blijkt vooral dat de overgrote meerderheid van de jonge kinderen zich onveilig voelt in het verkeer. Twee op de drie ouders vinden daarnaast dat hun kinderen de gevaren in het verkeer niet goed kunnen inschatten.

Belangrijkste resultaten verkeersonderzoek

Uit ‘Het Megagrote Zeppe & Zikki Verkeersonderzoek’ blijkt dat 80% van de kinderen het verkeer gevaarlijk vindt. Daarnaast geeft maar liefst de helft van de kinderen (46%) aan dat ze bang tot heel bang zijn om gewond te geraken in het verkeer. Kinderen zien vooral problemen in de drukte (77%) en snelheid van het verkeer (82%). De resultaten tonen daarnaast aan dat het vooral de moeder (39%) en de leerkracht op school (41%) zijn die verkeersopvoeding geven, in tegenstelling tot de vader (17%).

Kinderen vinden doorgaans dat hun ouders het goede voorbeeld geven door zelf de gordel te dragen en zich aan de verkeersregels te houden. Het onderzoek toont wel twee duidelijke uitzonderingen. Zo is er het gebruik van de gsm in de auto: 50% van de kinderen beweert dat hun ouders af en toe bellen in de auto. Slechts 38% van de ouders geeft effectief toe af en toe te bellen of sms’en in de auto. Daarnaast vindt 16% van de kinderen dat hun ouders regelmatig te snel rijden.

Professor Tom Brijs van Universiteit Hasselt heeft het onderzoek begeleid.

“Het is best wel uniek om resultaten te hebben van hoe zowel kinderen als hun ouders het verkeer ervaren. Persoonlijk was ik enigszins geschrokken van de mate waarin jonge kinderen zich bedreigd voelen in het verkeer. Ik vond het wel bemoedigend dat er veel over verkeersveiligheid gesproken wordt, zowel binnen het gezin als op school in verkeerslessen. 8 op de 10 ouders vindt wel dat er gerust nog meer aandacht mag zijn voor verkeersveiligheid op school, dus daar is zeker nog marge voor groei.”

Alle andere resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op zeppezikki.be.