Beginnende bestuurders krijgen tijdelijk 4 extra maanden voor terugkommoment

bestuurder in autoin
Persbericht

Lydia Peeters: ‘Uitzonderlijke maatregel om drukte door uitstelgedrag op te vangen’

19 oktober 2021 - Meer dan 18.600 beginnende bestuurders krijgen tijdelijk 4 maanden extra de tijd om het verplichte terugkommoment te volgen. “We vangen met deze uitzonderlijke maatregel de drukte op bij de erkende instellingen. Die is ontstaan door het uitstelgedrag van de groep beginnende bestuurders wiens termijn door corona verlengd werd”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Ik doe nogmaals een oproep aan iedereen: het terugkommoment is verplicht. Talm niet en schrijf je tijdig in! Alleen zo vermijd je een toeslag en mogelijke boetes.”

Drukte door uitstelgedrag

Het terugkommoment is een verplichte extra opleiding die beginnende bestuurders moeten volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B. Door de strengere coronamaatregelen waren de erkende instellingen enkele maanden vorig jaar en de eerste twee weken van 2021 gesloten. Heel wat beginnende bestuurders hebben daarom extra tijd gekregen tot en met 30 september van dit jaar. “Spijtig genoeg hebben heel wat mensen tot het allerlaatste moment gewacht om zich in te schrijven of dat zelfs helemaal niet gedaan, ondanks herhaalde oproepen via de pers en een campagne via sociale media”, zegt minister Lydia Peeters. “Daardoor is het momenteel nog altijd heel druk. Vandaag moet je op bepaalde locaties rekening houden met een wachttijd van enkele weken. En het zal ook nog even druk blijven. Daarom heb ik een ministerieel besluit genomen om te voorkomen dat de mensen die recent hun rijbewijs hebben behaald het terugkommoment niet kunnen volgen binnen de voorziene termijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij in de problemen komen door het uitstelgedrag van anderen.”

Wie krijgt 4 maanden extra?

De volgende beginnende bestuurders krijgen 4 maanden extra de tijd om het verplichte terugkommoment te volgen:

  • Alle beginnende bestuurders van wie de toegewezen termijn afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022. Zij krijgen dus 7 i.p.v. 3 maanden de tijd om naar het terugkommoment te gaan. Voorbeeld: iemand met als einddatum 9 november 2021 krijgt nu tijd tot en met 8 maart 2022.
  • De beginnende bestuurders van wie de aanmaningsperiode afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 november 2021. Dat zijn bestuurders die hun eerste toegewezen periode hebben laten voorbijgaan en een tweede termijn van 2 maanden hebben gekregen. Zij betalen sowieso een toeslag van 51 euro.

Voor de groep bestuurders die uitstel had gekregen tot en met 30 september 2021 en het terugkommoment niet tijdig heeft gevolgd, wordt de handhavingsprocedure opgestart. Hun termijn wordt niet opnieuw verlengd. Zij riskeren nu een boete die kan oplopen tot 4000 euro.

Terugkommoment: extra leermoment voor beginnende bestuurders

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur met als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal beginnende bestuurders in ongevallenstatistieken naar beneden te krijgen. Bij 1 op 5 ongevallen is een beginnende chauffeur betrokken. Het terugkommoment bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek over o.a. verkeersattitude. Beginnende bestuurders kunnen het terugkommoment vandaag volgen bij 20 erkende instellingen op 28 verschillende locaties, verspreid over heel Vlaanderen. De kostprijs bedraagt 103 euro.

Controleer je termijn via Mijn Burgerprofiel

Beginnende bestuurders die uitstel krijgen, worden daarvan op de hoogte gebracht via een brief. Daarin wordt duidelijk meegegeven dat ze hun nieuwe termijn kunnen raadplegen via Mijn Burgerprofiel. Dat is de online profielpagina met je persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn. Het is de verantwoordelijkheid van elke beginnende bestuurder om het terugkommoment binnen de voorziene termijn te volgen.

Meer info

Alle informatie over het terugkommoment vind je via www.vlaanderen.be/terugkommoment.