Luister naar Ray en doe je gordel om

in
Persbericht

Nieuwe gordelcampagne van de Vlaamse overheid

Vlaanderen lanceert een nieuwe campagne over het dragen van de gordel. Met de slogan “Gordel om of er zwaait wat” roept Ray in februari iedereen op de gordel te dragen. Hoewel het dragen van de gordel wettelijk verplicht is, doet nog steeds niet iedereen de gordel om. Nochtans kan die gordel je leven redden bij een ongeval. In maart zal de politie extra op gordeldracht controleren.

Vanaf morgen verschijnt Ray, de hoeder van de Vlaamse wegen, opnieuw op de borden langs de snel- en gewestwegen. Ditmaal roept Ray iedereen op de gordel om te doen. Volgens de meest recente cijfers draagt voorin bijna 92% de gordel, maar eigenlijk moet dit 100% zijn. Achteraan in de wagen doet zelfs 1 op de vier geen gordel om. Nochtans kunnen in België jaarlijks een honderdtal levens worden gered als alle inzittenden van een wagen hun gordel zouden omdoen.

Campagne

Zaterdag verschijnen de eerste Ray-affiches op de borden langs de Vlaamse snel- en gewestwegen. Met zijn typische stijl roept Ray iedereen op de gordel om te doen: “Gordel om of er zwaait wat”. Dezelfde oproep doet Ray ook op de radio en ook op de sociale media zal @luisternaarray van zich laten horen.

Risico

De gordel vermindert het risico op overlijden of letsels met 50%. Toch gaan nog heel wat bestuurders en passagiers heel nonchalant om met de verplichting om - zowel voorin, als achterin de wagen - de gordel te dragen. Zo blijkt dat bij dodelijke ongevallen op snelwegen 1 op de 2 bestuurders en 7 op de 10 passagiers achterin geen gordel dragen op het moment van het ongeval. Maar ook bij korte afstanden en aan lagere snelheden bewijst de gordel zijn nut en voorkomt hij zware letsels. Het consequent dragen van de gordel is dan ook een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om het aantal zwaargewonden en doden bij verkeersongevallen op onze Vlaamse wegen te verminderen.

In 2014 werden door de politie in Vlaanderen 49.671 pv’s voor het niet dragen van de gordel opgesteld. Tijdens de eerste 6 maanden van 2015 waren dit er ook al meer dan 20.000. De boete voor het niet dragen van de gordel bedraagt 100 euro.

Beluister de radiospots:

Perscontact:

Koen Peeters, woordvoerder Departement Mobiliteit en Openbare Werken
T 0490 66 82 56
koen.peeters@mow.vlaanderen.be