Startbaan Deurne niet stiekem verlengd

in
Persbericht

Tegensprekelijke meting bevestigt lengte startbaan

21 september 2016

Landmeters hebben onafhankelijk van mekaar de lengte van de startbaan in Deurne opgemeten. Volgens hun berekeningen is de startbaan 1.511,85 meter lang, hetgeen na afronding overeenkomt met de officiële lengte in het Aeronautical Information Publication (AIP) van Belgocontrol. De meting kwam er omdat er onduidelijkheid was ontstaan over de werkelijke lengte van de startbaan.

Landmeters hebben op 22 maart een tegensprekelijke meting gedaan van de lengte van de startbaan van de luchthaven van Deurne. In oktober vorig jaar was daarover onduidelijkheid ontstaan. Op vraag van de gemeente Borsbeek vond daarom een tegensprekelijke meting plaats.

Vandaag bezorgde de gerechtelijk landmeter haar eindverslag aan de gemeente Borsbeek en de Vlaamse overheid. In haar besluit stelt de gerechtelijk landmeter dat: “De baan niet is verlengd ten opzichte van de overeenkomst d.d. 19 januari 2006”.

Twee landmeters - één aangesteld door de gemeente Borsbeek en één van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken - maten onafhankelijk van mekaar en onder toezicht van een gerechtelijk landmeter de lengte van de startbaan.

Optische illusie

De onduidelijkheid over de lengte van de startbaan is wellicht een klassiek voorbeeld van optische illusie. “Door de ondertunneling ter hoogte van de luchthaven verdwijnt de R11 als referentiepunt op Google Earth. En omdat door de werken aan de R11 ook de parallelweg op de luchthaven meer noordwaarts werd verlegd, lijkt het op de beelden alsof de startbaan werd verlengd. Pas als je gebruik maakt van de tijdsschuifregelaar en de plaatsmarkering van Google Earth zie je op de beelden dat de startbaan niet verlengd werd”, zegt Koen Peeters, woordvoerder van het departement Mobiliteit en Openbare werken.

“Wij hopen dat met de resultaten van deze tegensprekelijke meting iedereen overtuigd is dat de startbaan niet werd verlengd”, aldus nog Peeters.


Persmededeling van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Perscontact:

Koen Peeters, woordvoerder Departement Mobiliteit en Openbare Werken
0490 66 82 56
koen.peeters@mow.vlaanderen.be