Vijfde Vlaamse Havendag verwelkomt 100.000 bezoekers

in
Persbericht

100.000 enthousiaste bezoekers zijn tijdens de 5de editie van de Vlaamse Havendag op ontdekkingstocht gegaan doorheen onze zeehavens. De vorige editie (in 2015) lokte 76.000 bezoekers. Met meer dan honderd activiteiten op tientallen locaties onthulden de havens dit jaar al hun geheimen. “De Vlaamse Havens zijn de groeimotoren van onze economie”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Tijdens de Havendag kan het brede publiek kennismaken met de veelzijdige, verrassende en internationale wereld van onze Havens".

De vijfde editie van de Vlaamse Havendag werd georganiseerd door de Vlaamse Havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge en door de Vlaamse Overheid. Het boeiende en veelzijdige programma lokte 100.000 bezoekers, tot grote vreugde van de havens en havenbedrijven. "Havens hebben een draagvlak nodig bij de bevolking", beseft Ben Weyts. "Bovendien vind je in de Haven veel boeiende jobs en verrassende uitdagingen. De Vlaamse Havendag kan voor sommige bezoekers het begin zijn van een nieuwe carrière". 
 
Alle bezoekers konden ontdekken hoe de Vlaamse Havens bijdragen tot onze economie. Zowat één op zeven euro's die we in Vlaanderen verdienen, komt via een haven. Bijna één op tien jobs in Vlaanderen heeft rechtstreeks of onrechtstreeks een band met een haven. Samen zijn de havens goed voor een toegevoegde waarde van 27 miljard euro. 
 
Minister Weyts bezocht de vier havens. In Gent bezocht hij Volvo Cars en nam hij deel aan de eerste proef van de Tuimelwagen V40. Nadien toonde hij zich als ervaren gids tijdens een boottocht op het Kluizendok. In Oostende nam de minister deel aan een veiligheidsdemonstratie aan boord van de 'Geosurveyor X', en bezocht hij de Boa Barge van Jan De Nul en de Rebo-site. In Zeebrugge bezocht Weyts de centrale site en diverse standen van bedrijven. Aan boord van een zelfrijdende auto reed de minister tot aan de terminal. In Antwerpen bezocht de minister Zuidnatie en ondertekende hij het Havenland-charter. Hij eindigde met een bezoek aan het Havenhuis dat precies één jaar bestaat. 
 
"We mogen trots zijn op al onze Vlaamse Havens", zegt Weyts. "We beseffen vaak te weinig wat er allemaal beweegt in de havengebieden. Ik denk dat er vandaag veel mensen achterover gevallen zijn".